Podejmując decyzję o produkcji owoców i warzyw z przeznaczeniem na rynek rosyjski należy wypełnić określone przez odbiorcę wymagania.
Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
informuje, że w ramach krajowego systemu jakości żywności „Integrowana
Produkcja” dodatkowo będą wprowadzone zasady certyfikacji owoców i
warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej. Zasadniczym
elementem proponowanym do wdrożenia jest, przygotowany przez Instytut
Ogrodnictwa, program ochrony roślin, uwzględniający wymagania rosyjskie
odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony
roślin w produktach pochodzenia roślinnego przeznaczonych do spożycia
przez ludzi.
Program ochrony jabłoni oraz wykaz środków ochrony roślin zalecanych do
stosowania w uprawie jabłoni uwzględniający wymagania Federacji
Rosyjskiej opracowali na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
pracownicy Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Źródło: http://piorin.gov.pl/