W związku z możliwością finalizacji procedury analizy ryzyka (PRA) wspólnotowego wniosku 8 krajów członkowskich, w tym Polski, zainteresowanych eksportem świeżych jabłek i gruszek do USA, w ramach toczącej się procedury w bieżącym sezonie wegetacyjnym, planowana jest w Polsce wizyta inspektorów służby ochrony roślin APHIS (Animal and Plant Health Service). Efektem kontroli amerykańskich ekspertów, może być zakończenie wskazanej procedury i w konsekwencji dopuszczenie eksportu powyżej wskazanych owoców pochodzących ze zbiorów 2017 r.
Przekazane przez APHIS warunki eksportu, wymagają dwukrotnej kontroli miejsc produkcji (sadów). Pierwsza, powinna być przeprowadzona zaraz po kwitnieniu (do końca maja), z kolei druga, od dwóch do trzech tygodni przed zbiorem. Przeprowadzane przez inspektorów PIORiN kontrole odbywają się na koszt producenta. Jednym z wymogów eksportowych USA dla pakowalni/przechowalni jest również zapewnienie higieny żywności zgodnymi z zasadami HACCP.
Szczegółowe wymagania dotyczące zasad eksportu będą wkrótce dostępne w Wojewódzkich Inspektoratach Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz na stronie internetowej PIORiN. Zgodnie z wymaganiami APHIS, rejestracja sadów/miejsc produkcji powinna mieć miejsce do 31 maja każdego roku natomiast rejestracja przechowalni/pakowalni do 1 sierpnia.
źródło: Gospodarz.pl/PIORiN foto:
sxc.hu