Certyfikacja owoców i warzyw na eksport do Federacji Rosyjskiej

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że w ramach krajowego systemu jakości żywności „Integrowana Produkcja” utrzymuje w 2012 r. możliwość certyfikacji owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej.

Certyfikacja owoców i warzyw na eksport do Federacji Rosyjskiej
Zasadniczym elementem są, przygotowane przez Instytut Ogrodnictwa, programy ochrony roślin, uwzględniające wymagania rosyjskie odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony roślin w produktach pochodzenia roślinnego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Instytut Ogrodnictwa zaktualizował specjalny program ochrony jabłoni dla produkujących owoce na rynek Federacji Rosyjskiej który jest dostępny na stronie internetowej Instytutu pod adresem
http://www.inhort.pl/aktualnosci-news-430.html.

Ponadto informujemy, że do pobrania ze strony internetowej PIORiN są również programy ochrony:
  1. wiśni, czereśni i truskawki, uwzględniający wymagania Federacji Rosyjskiej odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony roślin;

  2. gruszy, uwzględniający wymagania Federacji Rosyjskiej odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony roślin;

  3. kapusty pekińskiej, uwzględniający wymagania Federacji Rosyjskiej odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony roślin;

  4. pomidorów, uwzględniający wymagania Federacji Rosyjskiej odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony roślin.



Tagi:
źródło: