| Autor: redakcja1

Urugwaj – Drastyczny spadek eksportu baraniny

Niskie pogłowie, większe zainteresowanie mięsem owczym na rynku krajowym oraz wzrost cen sprawiły, że eksport tego gatunku mięsa w okresie od stycznia do września bieżącego roku zmniejszył się o blisko 30 procent.

Urugwaj – Drastyczny spadek eksportu baraniny

W tym czasie, przeciętna stawka eksportowa urugwajskiej baraniny zwiększyła się o 47 procent, osiągając poziom 6771 dolarów za tonę. Niemniej jednak w ramach tzw. kwoty hiltońskiej, która wynosi 5800 kilogramów, dostawy tego gatunku mięsa do krajów członkowskich Unii Europejskiej spadły o 24 procent, czyli oscylowały w granicy 1724 kilogramów. Z kolei przeciętna cena za ten kontyngent eksportowy uplasowała się na poziomie 11740 dolarów za tonę.

W analizowanym przedziale czasowym import mięsa owczego z Urugwaju przez Brazylię zmniejszył się o 34 procent, czyli wyniósł 2321 kilogramów, a cena jaką wtedy uzyskano to 6750 dolarów za tonę.

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku ubito o 17 procent mniej owiec, bo jedynie 0,66 mln sztuk, gdzie jeszcze 2 lata temu było to 1,4 mln sztuk. Jak zatem widać, w odniesieniu do tamtego okresu, tegoroczny spadek ubojów wyniósł aż 52 procent.



Tagi: