Jak zauważa FAMMU/FAPA, w okresie od stycznia do końca maja 2014 roku import mięsa oraz żywca owczego i koziego do krajów Wspólnoty uległ niewielkiej obniżce.
Import mięsa owczego i koziego do UE
Zakupy mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do państw członkowskich spadły w analizowanym okresie do poziomu 105,6 tys. ton, czyli o 1,4%.
Handel mięsem owczym i kozim z UE
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (88,5 tys. ton, 83,8% udział w handlu). Większe ilości tych towarów sprowadzano także z Australii (10,2 tys. ton), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (około 2 tys. ton), Urugwaju (1,6 tys. ton), Chile (1,5 tys. ton) oraz z Argentyny (około 860 ton).
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl