W ubiegłym roku sprowadzono na teren krajów Wspólnoty o 4,9% więcej mięsa baraniego z Nowej Zelandii ze względu na wysoką podaż tego gatunku mięsa na tym rynku. Prognozy wskazują, iż w bieżącym roku przywóz mięsa owczego z Nowej Zelandii do państw Wspólnoty będzie prawdopodobnie mniejszy ze względu na spadek podaży jagniąt w tym kraju spowodowany niekorzystnymi warunkami klimatycznymi.
Na szacowane spadki import będzie miała wpływ także kontynuacja trendu zmiany ukierunkowania produkcji z mięsnej na mleczną, co wynika z wyższych cen mleka.
Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że w przyszłym roku produkcja mięsa owczego w Nowej Zelandii ponownie wzrośnie, co przyczyni się do zwiększonych dostaw baraniny na rynek unijny.
Obecnie eksport mięsa baraniego do krajów Wspólnoty kształtuje się nadal na niskim poziomie, jednak w ubiegłym roku wzrósł on aż o 50%, z czego 58% trafiło do Hongkongu.
Wysyłki żywca owczego z Unii będą utrzymywały się na podobnym poziomie w całym 2014 roku i wyniosą 34 tys. ton. Spodwodowane to będzie stabilnym popytem z Jordanii, Libii oraz Libanu.