Na wielkanocnych stołach we Włoszech pojawi się mniej podhalańskich jagniąt niż rok temu, a więc blisko 10 tysięcy sztuk.
Niestety mimo wyższej niż w minionym roku cen, bo kilogram żywca kosztuje 9,70 złotego to chętnych na ich sprzedaż jest niewielu.
Hodowcy nie są zbyt usatysfakcjonowani ceną, ale nie tylko to stanowi istotny problem, gdyż z powodu coraz wyższe wymagania dotyczące eksportu, a co za tym idzie i mniejsza opłacalność ich produkcji sprawia, że każdego roku do Włoch wysyłanych jest mniej jagniąt. Jeszcze w roku 2009 Włosi zaimportowali około 20 tysięcy sztuk, a w zeszłym roku było to już 15 tysięcy sztuk.
Za kilogram podhalańskiej jagnięciny na warszawskim targu należy zapłacić 36-40 złotych. Natomiast nowozelandzka jagnięcina kosztuje 40 złotych za kilogram.
źródło: Gospodarz.pl/onet.pl Foto: sxc.hu