| Autor: redakcja6

Mięsa pochodzące z uboju kóz i owiec jako nowe produkty w rejestrze Komisji Europejskiej

Mięsa pochodzące z kozy Serpentina oraz owiec Churra Galega Mirandesa zostały wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych zgodnie z rozporządzeniem wydanym przez Komisję Europejską 8 listopada bieżącego roku.

Mięsa pochodzące z uboju kóz i owiec jako nowe produkty w rejestrze Komisji Europejskiej

Cabrito do Alentejo jest mięsem pochodzącym z uboju kóz rasy Serpentina. Tusze z tych kóz otrzymywane są między 30 a 120 dniem ich życia, a masa osiąga wówczas wartość 3,5-7,5 kg i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, dużą ilością mięśni, jasnoczerwonym kolorem oraz delikatnym, soczystym i przyjemny aromatem.

 

Obszar geograficzny, na którym dojrzewają kozy tak znakomitej jakości wyznaczony został na do Alentejo w Portugalii i obszary sąsiadujące, które wyróżniają się ubogimi glebami, składającymi się przede wszystkim ze zwietrzałych łupków. Spora część pastwisk znajduje się w miejscach niedostępnych dla maszyn rolniczych - na stromych zalesionych stokach. Największe ilości tego gatunku mięsa sprzedawane są w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

 

W tym samym czasie Komisja Europejska wydała również rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych mięso otrzymywane z uboju owiec zwane Cordeiro Mirandes/Canhono Mirandes. Pochodzi ono z owiec rasy Churra Galega Mirandesa w wieku do czterech miesięcy życia. Mięso to odznacza się różową barwą, kruchością, soczystością i niewielką marmurkowatością. Miejscem najbardziej odpowiednim dla hodowli tego gatunku mięsa owczego są portugalskie gminy Miranda do Douro, Mogadouro, oraz Vimioso w dystrykcie Braganca.



Tagi:
źródło: