Handel owocami i warzywami w UE
W sumie analizowanym okresie od stycznia do końca września ubiegłego roku kraje wspólnotowe wymieniły między sobą 27,2 mln ton owoców i warzyw o wartości 24,308 mld euro.
Handel warzywami wyniósł 14,1 mln ton, czyli o 1% więcej niż rok wcześniej, o wartości wyższej o 3% do 11,19 mld euro, z naczelnymi tu ziemniakami i pomidorami – odpowiednio więcej o 9% do 4,7 mln ton oraz mniej o 6% do 2 mln ton.
W owocach, handel wewnątrzwspólnotowy wyniósł 13 mln ton, co oznacza zniżkę o 3%, przy jednoczesnym 3% wzroście wartości do 13,12 mld euro. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, głównym obiektem wymiany wśród państw członkowskich są banany, pomarańcze i jabłka. W sumie w przypadku bananów wywieziono ich 1,9 mln ton o wartości 1,48 mld euro, pomarańczy - 1,7 mln ton za 1,16 mld euro i jabłek - 1,5 mln ton za 1,16 mld euro.
Hiszpania, z wynikiem 8,4 mln ton owoców i warzyw wysyłanych do innych krajów UE w obrębie pierwszych trzech kwartałów 2016 roku, jest pierwszym eksporterem wspólnotowym, a następnie Holandia z 5,3 mln ton, Belgia oraz Francja - 2,7 mln ton i Włochy - 2,6 mln ton. W ujęciu wartościowym wywóz świeżych owoców i warzyw z Hiszpanii do UE wyniósł 8,43 mld euro, z Holandii było to 6,32 mld euro, 2,52 mld euro z Włoch i z Belgii - 2,17 mld euro.