Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Agregat orkowo-podorywkowy APH PREMIUM
2020-03-04
Kraje UE czołowymi importerami owoców i warzyw na świecie
Według najnowszych danych Freshfel, w roku 2013 całkowita produkcja owoców i warzyw wyniosła ponad 70 mln ton, z czego 35,8 mln ton stanowiły zbiory owoców, a 34,7 mln ton warzyw.
Dla porównania rok wcześniej wielkość unijnej produkcji ogrodniczej przekroczyła 82 mln ton. Do najważniejszych zbieranych przez kraje unijne owoców należą głównie owoce cytrusowe, brzoskwinie i nektarynki oraz kiwi i melony. W odniesieniu do warzyw w zbiorach dominują pomidory, kapusty, cebula oraz słodka papryka i różnego rodzaju sałaty.
Jak wynika z danych za rok 2014 wymiana handlowa między krajami unijnymi wyniosła 29 mln ton, z czego 17 mln ton stanowiły owoce, a pozostałe 12 mln ton to warzywa. czołowym importerem netto owoców i warzyw z pozostałych państw unijnych są Niemcy z wynikiem 6,9 mln ton oraz Francja – 3,6 mln ton, Wielka Brytania – 3,1 mln ton i po około 1,6 mln ton Belgia i Holandia.
Eksport owoców i warzyw z UE
Jak podaje FAMMU/FAPA, pośród największych unijnych eksporterów znajduje się od lat Hiszpania z wynikiem za rok 2014 na poziomie 11 mln ton dostarczanych do pozostałych państw członkowskich owoców i warzyw. Niemal 6,4 mln ton stanowił wywóz samych owoców, a 4,5 mln ton - warzyw.
Na drugim miejscu wśród liczących się eksporterów znalazła się Holandia z 5,4 mln ton, w tym 3,2 mln ton to warzywa. Po ponad 3 mln ton owoców i warzyw wywiozły w analizowanym czasie Belgia i Włochy.
Import owoców i warzyw do UE
Kraje unijne pozostają od lat czołowymi importerami owoców i warzyw na świecie, gdzie jako całe ugrupowanie sprowadziły one z całego świata w zeszłym roku 13,1 mln ton owoców i warzyw z czego 87% stanowił import samych owoców w tym głównie bananów, jabłek, ananasów, gruszek oraz cytrusów i winogron w większości pochodzących z państw półkuli południowej. W dostawach przeważa RPA, Kostaryka, Maroko, Turcja, Ekwador czy Chile, Kolumbia i Peru.
Kraje unijne są netto importerem, a więc wielkość importu znacznie przeważa wielkość eksportowanych przez te państwa owoców i warzyw – w 2015 roku wielkość wywozu poza kraje unijne wyniosła 6,2 mln ton, z czego 68% stanowiły owoce, a 32% warzywa. Aktualnie po wprowadzeniu embargo przez Rosję najważniejszymi rynkami trzecimi dla państw unijnych są Białoruś, Szwajcaria, Norwegia, Ukraina oraz Algieria, Brazylia i Egipt. Na pierwszym miejscu wśród wywożonych z UE produktów znajdują się jabłka z 28% udziałem w wysyłce, cebula - 13% i gruszki - 7%.