| Autor: redakcja1

Eksport owoców i warzyw z UE mniejszy o 15%

Jak wynika z najnowszych danych w całym 2014 roku kraje unijne odnotowały 15% obniżkę eksportu owoców i warzyw w odniesieniu do roku 2013 – podaje FAMMU/FAPA.

Eksport owoców i warzyw z UE mniejszy o 15%

Eksport warzyw i owoców

Największy zanotowano oczywiście w przypadku dostaw do Rosji, gdzie po wprowadzonym w sierpniu 2014 roku embargo wysyłka w tym kierunku zmniejszona została aż o 87%. Łącznie wartość wywozu wobec roku 2013 zmalała aż o 400 mln euro.

 

Oprócz Rosji mniejsze dostawy owoców i warzyw z Unii Europejskiej zanotowano także w przypadku Libii – o 35%, Ukrainy – o 33%, a także Malezji – o 18% i Stanów Zjednoczonych – o 10%. Również mniej chętnie unijne produkty importowały kraje afrykańskie – w tym największy spadek odnotowano w odniesieniu do Senegalu – o 26% czy Wybrzeża Kości Słoniowej – o 22%.

 

W tym samym czasie w wyniku poszukiwania nowych rynków i dywersyfikacji zakupów zdecydowanie dostawy do Rosji zwiększyły się ze strony Chin, Turcji czy Izraela i Maroka, sporo więcej przywożono również z innych byłych republik radzieckich.

 

W związku z tym, dostawy kapusty do Rosji wzrosły o przeszło 300% w przypadku warzywa pochodzącego z Serbii czy z tego samego kraju przywóz warzyw korzeniowych jak marchew czy buraki zwiększyły się w odniesieniu do poprzedniego roku o 1100%. Co ciekawe, dostawy szwajcarskich jabłek do Rosji również wzrosły ponad czterokrotne.



Tagi:
źródło: