Nastały bardzo trudne dni dla rolników i hurtowników. Przedłużająca się susza i rekordowe upały spowodowały spadki podaży i jakości oferowanych na Rynku krajowych owoców i warzyw. Ceny również ulegają dużym wahaniom z powodu nieregularności podaży i popytu.
Warzywa i owoce bardzo szybko dojrzewają pojawiając się na Rynku falami by nagle zniknąć pozostawiając dziurę podażową. Trudno prognozować dalszy przebieg letniego sezonu handlowego – wszystko zależy od układu pogodowego w najbliższych tygodniach. Również handlowcy (sklepikarze i sprzedawcy na bazarkach i skwerkach) bardzo narzekają na niski popyt nawet na arbuzy, które powinny w tym momencie być hitem sezonu – wszystko przez rekordowy upał, który zniechęca do wyjścia z domu na zakupy.
Rynek warzyw:
Nastąpił przyspieszony proces wymiany ubiegłorocznych warzyw gruntowych na tzw młode obcięte.
-
Cebula krajowa w łusce kosztuje już 3 zł/kg (resztki importu w podobnej cenie)
-
Marchew krajowa (tzw obcięta czyli bez naci) 1,8-2,2 zł/kg (resztki importu starej marchwi z Holandii 1,6-1,8 zł/kg) równolegle oferowana jest marchew młoda z półwyspu Iberyjskiego w cenie 2-2,5 zł/kg
-
Burak krajowy już z tegorocznych zbiorów 2 zł/kg
-
Seler 3 zł/kg ( stary) sztuka młodego z nacią około 2-2,5 zł
-
Pietruszka wciąż utrzymuje wysoką cenę około 12-15 zł/kg, ponieważ młoda jeszcze nie dorosła do obcięcia i kosztuje 3,5-4,5 zł/pęczek ( średnio pięć korzeni z nacią)
-
Praktycznie nie występuje już na Rynku kapusta biała ubiegłoroczna, której cena oscylowała około 4-4,5 zł/kg. W ofercie masowej jest za to kapusta młoda workowana w cenie 1,2-1,5 zł/kg
-
Susza i upały spowodowały spadek podaży i jakości młodej kapusty białej (3-3,5 zł/szt) i kalafiora (3-4,5 zł/szt)
-
Spadła wreszcie cena fasolki szparagowej z 11-12 zł/kg do poziomu 5-6 zł/kg
-
Pojawiła się już krajowa papryka czerwona w cenie 14-16 zł/kg, równolegle występuje jeszcze import z Holandii w podobnej cenie
-
Papryka zielona krajowa już w stałej ofercie 4-5.5 zł/kg
-
Cukinia krajowa 2,75-4 zł/kg
-
Salata lodowa krajowa 1,8-2,5 zł/szt
-
Pomidory malinowe 3.75 - 4,5 zł/kg – od kilku dni stabilna cena
-
Pomidory czerwone 3-4 zł/kg
-
Ogórki szklarniowe – cena wzrosła kilka dni temu do poziomu 3-4 zł/kg, podobnie kosztują gruntowe
-
Drogi szpinak 5-6 zł/kg i koperek 1,2-1,5 zł/pęczek
-
Bardzo drogie jak na tę porę są krajowe ziemniaki młode ( Irga i Arrow – o białym miąższu) 1,85-2,3 zł/kg – powodem jest oczywiście susza
Rynek owoców:
-
Upały i susza bardzo utrudniły w tym sezonie dojrzewanie i zbiór truskawek. Ceny wysokie 4,5-9 zł/kg ta duża rozbieżność uwarunkowana jest jakością i odmianą owoców. Obecnie sezon ma się ku końcowi.
-
Konsumenci skierowali swoje zainteresowanie na czereśnie, które wbrew przewidywaniom analityków są oferowane obecnie na Rynku w stosunkowo niskiej cenie 3,5 do 7 zł/kg (najtańsza odmiana to Poznańska, droższe są Summit, Van i Techlovan) i na borówki amerykańskie – cena w ciągu tygodnia drastycznie spadła z 38-40 zł/kg do 26-28 zł/kg
-
Bardzo modne ostatnio owoce jagodowe tzn: porzeczki, jeżyny, poziomki, agrest również są oferowane ale na razie w dość wysokich cenach (porzeczki czerwone 6-10 zł/kg, agrest 5-7 zł/kg, jeżyny 25 zl/kg – cena uzależniona od sposobu konfekcjonowania czyli opakowania 2,5;0,5;0,25 kg)
-
Pierwsze wiśnie w tym roku – cena na razie wysoka 8-9 zł/kg
-
Arbuz – typowo letni owoc przywożony z Włoch i Grecji coraz tańszy 1,8-2,3 zł/kg
-
Pierwsze dostawy winogron z Sycylii 13-14 zł/kg
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto:
Gospodarz.pl/MP