| Autor: redakcja1

Globalny handel owocami i warzywami. Przez ostatnie 10 lat eksport wzrósł o 40%

Jak wynika z najnowszych danych Comtrade/Eurostat, w roku 2015 kontyngent eksportu owoców i warzyw świeżych na świecie wyniósł 116,50 mln ton, a import 113,77 mln ton.

Globalny handel owocami i warzywami. Przez ostatnie 10 lat eksport wzrósł o 40%
Dla porównania dziesięć lat wcześniej wielkości te wynosiły odpowiednio dla wysyłki 83,15 mln ton, a dla przywozu 81,09 mln ton. Z kolei pięć lat temu było to odpowiednio 103,66 mln ton i 100,98 mln ton.

Największymi regionami świata w wywozie w roku 2015 było ugrupowania państw UE z wynikiem 31,9 mln ton, kraje łacińskie – 23,75 mln ton oraz kraje Ameryki Północnej – 16,18 mln ton. W odniesieniu do zakupu ponownie najwięcej owoców i warzyw sprowadzały kraje Wspólnotowe – 31,49 mln ton oraz Ameryka Północna – 22,34 mln ton i 13,56 mln ton ponowie kraje unijne, ale tym razem w imporcie z pozostałych państw trzecich.
 
W podziale na największych importerów i eksporterów na świecie w ujęciu poszczególnych państw w wywozie dominowała w roku 2015 Hiszpania z 12,5 mln ton, następnie Meksyk – 8,98 mln ton, Chiny – 7,95 mln ton oraz Holandia – 7,54 mln ton. Według FAMMU/FAPA, w przywozie na pierwszym miejscu znalazły się Stany Zjednoczone z 17,41 mln ton, następnie Niemcy – 8,76 mln ton, Rosja – 6,77 mln ton i Wielka Brytania – 5,64 mln ton. Zdaniem Comtrade w imporcie z wynikiem 1,99 mln ton Polska uplasowała się w roku 2015 na miejscu 17, a w eksporcie wynoszącym 1,68 mln ton na 18 miejscu na liście największych globalnych handlowców owocami i warzywami.
 
W światowym eksporcie owoców i warzyw w roku 2015 wynoszącym 116,5 mln ton, 38,9 mln ton to warzywa, a 77,59 mln ton - owoce. Najwięcej w podziale na wywożone produkty stanowiły banany z wynikiem 22,5 mln ton, jabłka – 9,06 mln ton, pomidory - 7,54 mln ton, cebula - 7,5 mln ton, pomarańcze - 6,71 mln ton oraz mandarynki - 4,84 mln ton, winogrona - 4,21 mln ton i papryka słodka - 3,21 mln ton.


Tagi:
źródło: