Niemniej jednak, dzienna zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) porcja owoców i warzyw to minimum 400 gram/os. W sumie aż 18 państw Unii Europejskiej odnotowuje konsumpcję sporo poniżej tej zalecanej dawki, a jedynie 10 ją przekracza.
Spożycie dzienne przypadające na 1 osobę w przypadku owoców to dokładnie 167,62 grama, a więc mniej o 11,8% w odniesieniu do danych za rok 2011 i o 14,2% wobec średniej z lat 2007-2011. Natomiast w przypadku warzyw to 219,33 gram, czyli jest to niższa konsumpcja odpowiednio o 5,3% i 4%.
Poza tym Freshfel publikuje najnowsze dane za rok 2012, które dotyczą produkcji, importu oraz eksportu owoców i warzyw w „UE 28”. W roku 2012 produkcja unijna owoców była mniejsza w odniesieniu do roku poprzedniego o 12% i wyniosła 32,5 mln ton, to również 1% spadek wobec danych za okres 2007-2011. Natomiast zbiory warzyw wyniosły w omawianym czasie 50,3 mln ton, a więc to 6% zniżka wobec 2011 roku i o 3% mniej w stosunku do lat 2007-2011.
Dla handlu zagranicznego odnotowano w przypadku importu spadek, a w eksporcie wzrost. W roku 2012 import owoców i warzyw z państw trzecich – pozaunijnych nadal odnotowywał tendencję malejącą, przy czym w przypadku owoców o 3% do wielkości 10,7 mln ton, tj. 3% zniżka w odniesieniu do roku 2011 i o 9% wobec ostatnich pięciu lat.
Mniej sprowadzono spoza państw unijnych także warzyw, bo o 10% w porównaniu do roku poprzedniego i o 13% wobec danych za lata 2007-2011 - w sumie było to 1,6 mln ton. Więcej za to wyeksportowano do państw trzecich owoców i warzyw w roku 2012, bo więcej o 17% owoców, a więc łącznie 4,0 mln ton oraz o 8% warzyw – 1,8 mln ton. W stosunku do lat 2007-2011 wysyłka owoców odnotowała aż 39% przyrost, a warzyw 20%.