| Autor: redakcja11

Jabłka i pieczarki polskimi produktami eksportowymi. Niższy eksport owoców i warzyw z Polski w 2015 r.

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680,0 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1113,0 tys. ton owoców. To w porównaniu do roku 2014 około 10% spadek eksportu warzyw z poprzedniorocznej wielkości 750,0 tys. ton oraz około 19% dla owoców z przeszło 1370,0 tys. ton w roku 2014.

Jabłka i pieczarki polskimi produktami eksportowymi. Niższy eksport owoców i warzyw z Polski w 2015 r.

Jak informuje FAMMU/FAPA w przypadku importu w 2015 roku łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw świeżych to 523,7 tys. ton o zaledwie niecałe 20,0 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego niecałe 476,0 tys. ton to dostawy warzyw unijnych.


W przypadku importu owoców - w minionym roku wyniósł on 1434,0 tys. ton czyli o zaledwie 17,0 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Około 820,0 tys. ton to import owoców z pozostałych państw unijnych a niecałe 530,0 tys. ton z państw trzecich.

Najwięcej sprowadziliśmy w minionym roku bananów – 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych – 470,7 tys. ton.

Import owoców i warzyw do Polski

     Produkt     

mln euro

tys. ton

2013

2014

2015

2013

2014

2015

Warzywa świeże

429,61

451,13

487,27

467,99

542,12

523,72

UE28

390,30

410,42

441,82

427,86

499,05

475,95

Kraje trzecie

26,68

26,69

30,91

25,42

26,37

29,06

Owoce świeże

1060,70

1139,80

1217,78

1361,08

1417,25

1434,05

UE28

619,92

645,08

658,23

845,00

863,29

820,29

Kraje trzecie

366,99

411,61

464,82

444,48

481,25

529,22

Źródło: FAMMU/FAPA


Tagi:
źródło: