Po rekordowych zbiorach jabłek w 2016 r., w 2017 r. średnio odnotowano wyraźny, ponad 30-procentowy spadek zbiorów do 2,5 mln t. Warto jednak zaznaczyć, że skala uszkodzeń, a także strat były uzależnione od odmiany, wieku oraz położenia plantacji. Największe straty w przypadku jabłoni odnotowano dla odmiany Idared (największy udział w strukturze nasadzeń jabłoni w Polsce), a także Jonagold. Mniejsze, o blisko 30%, były również zbiory gruszek, które zostały ocenione poniżej 60 tys. t. Największy spadek produkcji widoczny był w przypadku wiśni i czereśni, których zebrano odpowiednio 70 i 20 tys. t, czyli o ponad 60% mniej w relacji rocznej. Warto jednak dodać, że nie do rzadkości należały sytuacje, w których sadownicy nie zebrali niczego. Zbiory śliwek eksperci GUS ocenili na blisko 60 tys. t, czyli o 45% mniej niż w poprzednim roku.
Jak wskazują eksperci BGŻ BNP Paribas, plantacje jagodowe również ucierpiały w wyniku wiosennych przymrozków, jednak w mniejszym stopniu, niż drzewa owocowe. Zbiory truskawek w 2017 r. wyniosły 178 tys. t i były o 10% mniejsze w porównaniu z 2016 r. Jednocześnie przeciętne ceny skupu truskawek w czerwcu i lipcu były o około 16% wyższe, dlatego też można ocenić, że dla producentów truskawek miniony sezon nie należał do straconych. Z kolei produkcja malin była o 20% mniejsza i wyniosła około 100 tys. t. Nie potwierdziły się natomiast obawy organizacji producentów porzeczek, co do drastycznie mniejszych zbiorów. Według oceny GUS zbiory porzeczek ogółem wyniosły 130 tys. t i były o 20% mniejsze niż przed rokiem. Produkcja warzyw gruntowych w 2017 r., pomimo problemów związanych z ich zbiorem była zbliżona do poprzedniego roku. Zbiory kapusty oceniane są na 1 mln t, czyli o 3% mniej r/r, a kalafiorów na 238 tys. t (-1%). Większa była natomiast produkcja cebuli, która wyniosła 667 tys. t, czyli o 6% więcej w relacji rocznej, jednak jej jakość przechowalnicza może być słabsza, m.in. ze względu na problemy z dosuszaniem. Zbiory marchwi były o 3% większe i wyniosły 827 tys. t, a buraków ćwikłowych o 4% mniejsze i ukształtowały się na poziomie 336 tys. t. Nieco mniejsza był również produkcja pomidorów i ogórków gruntowych, która wyniosła odpowiednio 249 i 255 tys. t.