W pierwszej połowie 2014 roku Niemcy sprowadzili łącznie 4,185 mln ton owoców i warzyw świeżych, przy czym 2,448 mln ton stanowiły same owoce, a pozostałe 1,736 mln ton warzywa – podaje FAMMU/FAPA.
Import warzyw i owoców
Dla porównania w tym samym okresie minionego roku wolumeny te wyglądały następująco: 2,458 mln ton owoców i 1,799 mln ton warzyw, a więc było to łącznie 4,257 mln ton produktów ogrodnictwa.
Najwięcej analizowanym okresie tego roku sprowadzono bananów w ilości 715,1 tys. ton oraz pomidorów – 366,7 tys. ton, jabłek – 306,1 tys. ton, jak i również pomarańczy - 258,8 tys. ton i ogórków – ponad 252,0 tys. ton. W sumie w całym minionym roku Niemcy zakupili aż 8,297 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa w tym 5,211 mln ton owoców i 3,085 mln ton warzyw.
Głównym dostawcą na niemiecki rynek w odniesieniu do warzyw w pierwszym półroczu 2014 roku była Hiszpania z wynikiem 624,6 tys. ton oraz Holandia z 557,8 tys. ton. Pozostałe warzywa dostarczyli Włosi – 181,6 tys. ton oraz Francuzi – prawie 87 tys. ton. W przypadku owoców dominowały produkty ponownie z Hiszpanii – 730,4 tys. ton oraz z Ekwadoru – 481,3 tys. ton i Kolumbii – niecałe 443 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Germany july 2014 foto:
sxc.hu