Choć w lutym przyroda jest jeszcze pogrążona w zimowym śnie, to jednak pod koniec tego miesiąca na niebie może udać się dostrzec pierwsze klucze gęsi oznajmiające swoim gęganiem, że wkrótce nadejdzie wiosna. To zapewne najlepsza wiadomość jaką mogą usłyszeć miłośnicy uprawy roślin w ogrodzie.
-
Podczas przycinania drzew i krzewów warto przyjrzeć się czy na roślinach nie ma oznak występowania szkodników lub objawów chorób drzew owocowych, z którymi walkę należałoby rozpocząć już teraz.
-
Jeżeli w sadzie zauważycie kędzierzawość liści brzoskwini, warto przeprowadzić opryski przeciw tej chorobie. Grzyb, który ją powodujący zimuje na powierzchni kory gałęzi i pni, dlatego też pokryj je dokładnie odpowiednim środkiem. Uwaga - zabieg przeprowadza się dopiero gdy temp. powietrza będzie wyższa niż +6 °C.
-
Tych samych preparatów można użyć do zwalczania torbieli śliw. Choroba ta objawia się wydłużeniem, deformacją, brunatnieniem i zbyt wczesnym opadaniem owoców. Jeżeli w minionym roku zaobserwowałeś te objawy - wykonaj opryski tuż przed pękaniem pąków.
-
Jeżeli w styczniu nie przygotowałeś zrazów do szczepienia drzew owocowych, możesz to wykonać jeszcze w lutym. Wybierz się także do sklepu ogrodniczego aby kupić paski foliowe lub rafię, oraz maść ogrodniczą do szczepienia.
Kalendarium prac ogrodniczych w warzywniku:
-
W lutym usuń z grządek liście, które jesienią pozostawiliśmy jako ściółkę. Zgrabione liście możesz przeznaczyć na kompost.
-
W mroźne dni okryj folią lub włókniną wczesne odmiany warzyw rosnące w gruncie, takie jak sałata, kalarepa, rzodkiewka, czy szpinak.
-
W połowie lutego można rozpocząć w dobrze oświetlonym i ogrzewanym pomieszczeniu produkcję rozsady wczesnych warzyw (cebuli, porów, selerów, sałaty i warzyw kapustnych). Nasiona wysiej do skrzynek wysiewnych lub większych doniczek.
-
Możesz rozpocząć również produkcję rozsady pomidorów w kiełkowniku. Za około 4 tygodnie będzie można przenieść je do doniczek, a po ostatnich przymrozkach do gruntu.
-
Jeżeli masz odpowiednio dużo widnego miejsca, produkcję rozsady możesz rozpocząć w wielodoniczkach dobranych rozmiarami do wymagań poszczególnych warzyw. Palety wielodoniczkowe pozwalają zużyć mniej podłoża do wysiewu, a stosując siew punktowy zużyjesz także mniej nasion.
-
Jeżeli natomiast miejsca nieco brakuje - nasiona wysiej najpierw do doniczek. Potem trzeba będzie siewki przepikować w pojedyncze mniejsze doniczki lub po kilka sztuk do większych pojemników lub do inspektu.
-
Nie posiadasz jeszcze inspektu? Nic straconego - możesz przygotować sobie inspekt przenośny w postaci drewnianej ramy z desek o szerokości około 25 cm, zbitych ze sobą w kształt prostokąta i odpowiednio wzmocnionych. Rozmiary takiej ramy możesz dostosować do wielkości grządek na Twojej działce, ale pamiętaj, że przede wszystkim musisz mieć możliwość wygodnego przenoszenia jej na inne grządki. Nie może więc być zbyt duża. Ramę położoną na grządce przykrywa się szkłem lub naciąga na nią folię.
-
Produkcję rozsady możesz też rozpocząć na okiennym parapecie w mieszkaniu. W tym celu pojemniki wypełnij ziemią do produkcji rozsad (powinna być to ziemia odkażona termicznie, żyzna, pulchna, o pH 6,5). Nasiona wysiane do pojemników postaw na parapecie i przykryj kawałkiem folii lub szkła. Następnie, gdy nasiona skiełkują, zdejmij przykrycie i ustaw pojemniki z siewkami w miejscu najlepiej oświetlonym. Następnie co trzy dni przekręcaj pojemniki w stronę światła.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Mój Ogród, Warszawa 1993, str. 536 - 543, Kwiaty na działce i balkonie, nr 2(35)/03, Mój Piękny Ogród, nr 1/99, Działkowiec, nr 1/2004; foto:
sxc.hu