Jak wynika z danych, w okresie od stycznia do października 2012 roku poza granice Włoch wysłano blisko 3,3 mln ton świeżych owoców i warzyw wartych łącznie 3,1 mld euro.
W porównaniu do roku poprzedniego można zaobserwować spadek wielkości eksportu o 0,36% przy jednoczesnym spadku cen o 1,1%.
W omawianym czasie Włosi zaimportowali blisko 2,6 mln ton owoców i warzyw, za które zapłacili 2,28 mld euro. W odniesieniu do analogicznego okresu rok wcześniej jest to mniej o 0,3% pod względem ilości oraz to również spadek o 3,7% w obrębie wartości importu.
Najwięcej w tym czasie wyeksportowano owoców świeżych, bo w ilości 2,2 mln ton i warzyw świeżych – 790 tysięcy ton. Natomiast w imporcie dominowały świeże warzywa – 1,05 mln ton oraz owoce tropikalne – 661 tysięcy ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu