Jak poinformował szef węgierskiego stowarzyszenia producentów warzyw i owoców FruitVeB Ferenc Ledo, o jedną trzecią zmalała w 2016 roku produkcja owoców na Węgrzech z powodu niesprzyjających warunków pogodowych.
Zbiory owoców i warzyw na Węgrzech
Z powodu wiosennych przymrozków, burz, gradu i obfitych opadów deszczu produkcja owoców spadła o 250-300 tys. ton - do 750-800 tys. ton. Jednocześnie produkcja warzyw była nieco większa od średniej i wyniosła 1,7 mln ton dzięki wyższym o 5-7% zbiorom warzyw szklarniowych.
Największe straty ponieśli m.in. producenci arbuzów - z powodu niesprzyjającej pogody zebrano jedynie 200-205 tys. ton. Nie był to dobry rok również dla węgierskich producentów poziomek, a z powodu przymrozków i gradu ucierpiały także jabłka i gruszki. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, jakość jabłek nie była wystarczająco wysoka, przez co produkcja soku jabłkowego obniżyła się o 30%.
Wśród warzyw szklarniowych najwięcej zebrano papryki – 170-180 tys. ton. Plony pomidorów sięgnęły 110-115 tys. ton. Ulewne deszcze były także niekorzystne dla niektórych warzyw uprawianych na polu, np. kukurydzy słodkiej - wyprodukowano jej jedynie 550 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu