| Autor: redakcja1

Eksport warzyw i owoców z Polski w 2012 roku

Jak podaje FAMMU/FAPA, w 2012 roku Polska wyeksportowała łącznie 1,25 mln ton świeżych owoców oraz niecałe 641 tys. ton świeżych warzyw i 47,7 tys. ton ziemniaków.

Eksport warzyw i owoców z Polski w 2012 roku
W odniesieniu do 2011 roku, polski eksport świeżych produktów ogrodnictwa wyniósł odpowiednio – 776,3 tys. ton dla owoców świeżych, 591 tys. ton dla warzyw oraz nieco ponad 74 tys. ton w przypadku ziemniaków.
 
Niemniej jednak, za wyeksportowane w minionym roku owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 616,8 mln euro, za warzywa – ponad 522 mln euro oraz za ziemniaki odpowiednio niecałe 5 mln euro.
 
W omawianym czasie najwięcej wysłano pieczarek – niecałe 172 tys. ton, warzyw kapustnych – ponad 150 tys. ton z dominującą białą i czerwoną kapustą – 55,1 tys. ton. Następnie były warzywa cebulowe – niecałe 113 tys. ton w tym prawie 100% 112 tys. ton samej tylko cebuli, ponad 94 tys. ton pomidorów oraz 43,6 tys. ton warzyw korzeniowych, w tym 25,3 tys. ton marchwi.
 
W związku z tym, w 2012 roku łączny wolumen eksportu świeżych warzyw do wszystkich państw Unii Europejskiej wyniósł 409,6 tys. ton wobec niecałych 366,7 tys. ton rok wcześniej. W tym przypadku dominowały przede wszystkim pieczarki – ponad 120,8 tys. ton oraz warzywa cebulowe – łącznie 109 tys. ton, w tym sama tylko cebula stanowiła 108,5 tys. ton. Spore ilości stanowiła ponadto wysyłka warzyw kapustnych – około 73 tys. ton.
 
Pozostałą ilość wyeksportowanych w 2012 roku polskich warzyw świeżych dostarczono do państw ugrupowania Wspólnoty Niepodległych Państw - ponad 226,5 tys. ton wobec 218,6 tys. ton rok wcześniej. Do tych państw polscy eksporterzy wysłali przede wszystkim warzywa kapustne – ponad 77,7 tys. ton, w tym najwięcej kapusty włoskiej i pekińskiej – ponad 51,4 tys. ton, pomidory – 60,6 tys. ton, pieczarki – ponad 48,0 tys. ton oraz warzywa korzeniowe – 14 tys. ton.
 
Eksport polskich przetworów z warzyw w 2012 roku zwiększył się o 15% w analizowanym okresie z 671,6 tys. ton do 786,2 tys. ton i uzyskał o 8% wyższą wartość – nieco ponad 588 mln EUR wobec 544,8 mln EUR rok wcześniej. W zeszłym roku polski wywóz przetworów warzywnych do wszystkich państw Unii Europejskiej stanowił dokładnie 64% łącznie wyeksportowanych produktów i wyniósł nieznacznie ponad 504 tys. ton wobec 436,2 tys. ton rok wcześniej. Pozostałe ilości przetworów zaimportowały w 2012 roku kraje ugrupowania WNP - w sumie około 28% polskiego eksportu, czyli 203,9 tys. ton wobec 185,7 tys. ton w 2011 roku – zaznacza FAMMU/FAPA.
 
Poza tym w wysyłce polskich warzyw przetworzonych dominowały podobnie jak w poprzednich latach mrożonki, niemal 392 tys. ton. Więcej niż przed rokiem wyeksportowaliśmy natomiast warzyw przetworzonych, zakonserwowanych, mrożonych – ponad 169,1 tys. ton, a w tej grupie zdecydowanie dominują frytki – z ubiegłorocznym wynikiem ponad 153,7 tys. ton.
 
Ponadto w minionym roku wyeksportowaliśmy sporo więcej - bo aż 97,7 tys. ton warzyw puszkowanych oraz 41,1 tys. ton marynat i 29 tys. ton grzybów marynowanych z dominującą tu pieczarką.
 
Ubiegłoroczny polski eksport owoców zdominowały ponownie jabłka i to właśnie dzięki nim odnotowano tak dużą różnicę w stosunku do poprzednio rocznego wolumenu eksportu. W 2012 roku wysłaliśmy ich 951 tys. ton wobec 533,6 tys. ton w 2011 r., a polskie jabłka stanowiły prawie 76% całkowitego ubiegłorocznego wywozu owoców.
 
Drugą co do wielkości wolumenu eksportu grupą produktową były pochodzące głównie z reeksportu owoce cytrusowe - ponad 82 tys. ton, z czego aż 78,5 tys. ton reeksportowaliśmy na rynki wschodnie. Ponadto spore ilości stanowiły wysłane za granicę polskie świeże owoce miękkie z niecałymi 56 tys. ton oraz owoce pestkowe – 63,5 tys. ton a także banany – 19,5 tys. ton, winogrona – ponad 18,7 tys. ton i kiwi – 16 tys. ton.


Tagi:
źródło: