| Autor: redakcja1

Spadek eksportu owoców z Polski. Wyższy wywóz warzyw

W 2014 roku łączny eksport polskich owoców wyniósł 1,333 mln ton o łącznej wartości 597,2 mln euro. Redukcja wywozu o 12% jest wynikiem rosyjskiego embargo na polskie produkty ogrodnictwa – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek eksportu owoców z Polski. Wyższy wywóz warzyw

Eksport warzyw z Polski

W odniesieniu do wysyłki świeżych, polskich warzyw zanotowano w analizowanym czasie zwyżkę eksportu o 27 tys. ton do 740,8 tys. ton. Za wywiezione warzywa polscy dostawcy otrzymali 592,5 mln euro.

 

Jednakże przy jednoczesnej redukcji zakupów ze strony Rosji zdecydowanej poprawie uległa wysyłka na Białoruś. Dla porównania w roku 2014 do Rosji wyeksportowane zostało 543,9 tys. ton owoców i warzyw w stosunku do 940,9 tys. ton rok wcześniej, za to na Białoruś w zeszłym roku dostawy zwiększył się z 232 tys. ton do 435,5 tys. ton. W przypadku eksportu przetworów owocowo-warzywnych dostarczono ich 864 tys. ton dla przetworów owocowych – więcej o 4% i 841,4 tys. ton dla warzywnych – mniej o 8%.

Najwięcej wyeksportowano jabłek i pieczarek

W wywozie owoców przeważały jak co roku jabłka, choć wyeksportowano ich mniej, przez redukcję ze strony importu rosyjskiego, co dało 1,062 mln ton w porównaniu do 1,23 mln ton przed rokiem. Spośród warzyw najwięcej jak zawsze stanowił wywóz pieczarek - 203,5 tys. ton, warzyw kapustnych – 180,8 tys. ton i cebuli - 124,7 tys.

Spadek importu owoców i wyższy przywóz warzyw

W polskim imporcie zanotowano w roku 2014 obniżkę dostaw dla owoców świeżych oraz ich przetworów. W pierwszym przypadku zakupiono 1,326 mln ton owoców świeżych, a więc o 35 tys. ton mniej niż w roku 2013, a w odniesieniu do przetworzonych owoców redukcja wyniosła 13 tys. ton do 351,8 tys. ton. Więcej za to sprowadzono świeżych warzyw - 518 tys. toni ich przetworów – 327 tys. ton. Warzyw zaimportowano o 10% więcej niż przed rokiem a przetworów o 12%.



Tagi:
źródło: