Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Wał uprawowy MANTIS
2020-02-20 -
Osprzęt do ładowaczy czołowych VOLANT
2014-08-13 -
Przyczepa leśna z wywrotem ATV
2016-04-22 -
Zbiornik do opryskiwacza Pilmet 400 litrów
2011-10-05 -
Widły przesuwne do palet
2016-01-11 -
Hydrosorbowy osuszacz paliwa
2013-12-13
Dobre zbiory warzyw i owoców na Węgrzech
Wartość węgierskich zbiorów owoców i warzyw w 2016 roku wyceniono na 906 mln euro, a ich kontyngent to 2,766 mln ton.

Z tej wielkości 850 tys. ton to zbiory owoców, z czego 510 tys. ton to produkcja jabłek, a 85 tys. ton czereśni. W ubiegłym roku o 2-3% wzrosła powierzchnia upraw owoców na Węgrzech, a największa zwyżka odnosiła się do powierzchni upraw orzechów włoskich oraz moreli, wiśni i czereśni.
Zdaniem FAMMU/FAPA, zwiększył się też obszar upraw warzyw w szczególności tych gruntowych, w tym głównie słodkiej kukurydzy, marchwi i pietruszki. Łącznie w zeszłym roku węgierscy producenci zebrali 1,5 mln ton warzyw gruntowych. W przypadku produkcji warzyw szklarniowych – oceniono ją przed rokiem na 430 tys. ton, a więc to wzrost o 6% niż rok wcześniej. Większy był areał upraw szklarniowych sałat, kapusty oraz papryki słodkiej.
