Zima 2014/2015 była wyjątkowo ciepła i na ogół nie spowodowała większych strat w uprawach sadowniczych. W skali całego kraju nie zaobserwowano znaczących uszkodzeń mrozowych w sadach oraz na plantacjach truskawek.
Lokalnie zanotowano uszkodzenia kwiatów moreli i brzoskwiń spowodowane przez niewielkie przymrozki, jakie wystąpiły w kwietniu. Do połowy maja nie odnotowano jednak znaczących strat przymrozkowych, natomiast w nocy z 15 na 16 maja w niektórych rejonach wystąpiły znaczne spadki temperatury (do -4oC), powodując uszkodzenia w kwitnących sadach i na plantacjach truskawek. Zasięg uszkodzeń przymrozkowych nie był jednak zbyt duży, chociaż na obecnym etapie trudno dokładnie ocenić skalę strat.
Siewy i wysadzanie rozsad warzyw były opóźnione
Pomimo ruszenia wiosennej wegetacji wcześniej niż w latach przeciętnych, w wielu rejonach kraju siewy i wysadzanie rozsad warzyw było opóźnione w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Początek wiosny charakteryzował się na ogół chłodem oraz brakiem dostatecznej ilości wilgoci w glebie (niewielkie zapasy wody po zimie, deficyt opadów, a także wiatry wysuszające wierzchnią warstwę gleby). Ze względu na zimną glebę i duże wahania temperatur, oraz suchą wiosnę wschody warzyw były przeważnie słabsze od ubiegłorocznych. Rozwój roślin przebiegał często w niesprzyjających warunkach i był spowolniony. Jak podaje GUS, na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów. Tylko w nielicznych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i wysadzania warzyw oraz dość wyrównane wschody. Łagodna zima spowodowała jednak znacznie nasilenie żerowania szkodników. Zaopatrzenie w nasiona warzyw i środki ochrony roślin jest na ogół zadowalające, chociaż nadal środkiem ograniczającym ich stosowanie jest cena.
źródło: Gospodarz.pl/GUS, foto:
sxc.hu