Średnia cena cebuli białej do konsumpcji bezpośredniej w skupie w maju 2013 roku wyniosła 1,45 zł/kg, co daje wzrost o 179% w relacji rocznej, kapusty białej 0,49 zł/kg, czyli o 48% więcej niż w roku poprzednim, a ziemniaków jadalnych 0,81 zł/kg, a zatem to 209% zwyżka w obrębie roku. Pierwsze półrocze to również sezonowe wzrosty cen warzyw i owoców, z wyróżniającą się silną dynamiką podwyżki cen jabłek. Widoczna była szczególnie w drugim kwartale tego roku.
Według danych przedstawionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od drugiej dekady marca do końca maja 2013 roku, ceny jabłek wzrosły o 64% do poziomu 1,99 zł/kg. Mimo większej podaży w tym sezonie, ceny jabłek w krajowym skupie w maju 2013 roku były przeciętnie o 17% wyższe niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Wzrost cen możliwy był dzięki silnemu popytowi na rynkach zagranicznych, głównie w Rosji, a także w krajach UE-27, gdzie zapasy tych owoców w drugiej części sezonu były zdecydowanie mniejsze.
Zgodnie z szacunkami GUS, w sezonie 2012/2013 przezimowanie drzew i krzewów owocowych w kraju było na ogół dobre, a zdecydowanie lepszy niż przed rokiem jest stan plantacji truskawek. Przedłużająca się zima spowodowała jednak opóźnienia w wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz siewów warzyw do gruntu.
Niemniej jednak, późniejszy układ czynników pogodowych, spowodował przyspieszenie wegetacji roślin, co przełożyło się na stosunkowo dobre kwitnienie i zawiązywanie owoców a także dobre wschody warzyw. Mimo to, zbiory warzyw gruntowych w tym roku będą prawdopodobnie opóźnione.
Wpływ opóźnień w postaci mniejszej podaży warzyw wczesnych widoczny był na rynkach hurtowych już w maju. Na zdecydowanie wyższym niż rok wcześniej poziomie kształtowały się ceny młodych ziemniaków czy kapusty. W przypadku tych pierwszych, w ostatniej dekadzie maja były one 2-3-krotnie większe niż przed rokiem (na rynku hurtowym w Broniszach), a kapusta w omawianym czasie podrożała o 50-90% w relacji rocznej.
Zgodnie z danymi PROFEL, opóźnienia w wegetacji warzyw odnotowano również w innych krajach Unii Europejskiej jak Belgia, Francja, Wielka Brytania, co może wpływać na wzrost cen warzyw świeżych oraz mrożonych. Dobry stan drzew i krzewów owocowych w kraju mógłby być pozytywnym czynnikiem z punktu widzenia nadchodzących zbiorów owoców. Jednakże decydujący w kontekście kształtowania się zbiorów będzie dalszy przebieg warunków pogodowych.
Jeśli chodzi o kształtowanie się cen owoców, to istotne znaczenie będzie miała również sytuacja w przetwórstwie, która w dużej mierze będzie determinowana przez popyt na przetwory oraz ich podaż w krajach konkurencyjnych.
Podczas analizy rynków zagranicznych, w Europie nie stwierdzono występowania przymrozków czy też innych zdarzeń mających istotny wpływ na obniżenie plonowania drzew owocowych. Dlatego w Unii prawdopodobnie nastąpi wzrost zbiorów jabłek.
Istnieją jednak obawy związane ze stanem plantacji malin i drzew wiśniowych w Serbii po ubiegłorocznej suszy. Plantatorzy serbscy wskazują również na problemy z ochroną tych drzew przed szkodnikami. Natomiast zapotrzebowanie na mrożone wiśnie i maliny może być stosunkowo wysokie na rynku Unii, zwłaszcza w obrębie niskich zapasów mrożonek z tych owoców. W związku z tym, z punktu widzenia plantatorów ceny tych owoców będą korzystne.
Jednakże z drugiej strony niższy może być popyt na mrożone wiśnie ze strony USA, który miał ważne znaczenie w kształtowaniu się cen w sezonie 2012/2013. Na koniec maja 2013 roku ceny mrożonych wiśni i malin utrzymywały się na sporo wyższym poziomie niż rok wcześniej.
Natomiast w ciągu sezonu 2012/2013 na rynku unijnym obserwowano systematyczne spadki cen mrożonych truskawek, co może oddziaływać w kierunku obniżek cen truskawek świeżych w skupie w stosunku 2012 roku.
Według Foodnews, cena mrożonych truskawek z Polski w maju bieżącego roku wyniosła 1,57 euro/kg i była o 12,4% niższa niż rok temu. W kierunku spadków może oddziaływać także niska konkurencyjność cenowa tych mrożonych owoców z Polski, osłabiająca popyt na krajowe mrożonki oraz wzrost importu do Unii z krajów takich jak np. Egipt czy Maroko.
Popyt na mrożonki owocowe i warzywne może być jednak hamowany poprzez spowolnienie na rynku krajowym i europejskim, przez co prawdopodobnie mniejsze będzie zapotrzebowanie na owoce mrożone zgłaszane przez sektor przetwórczy np. mleczarski. Kryzys może się również odbić na konsumpcji soków owocowych, poprzez negatywne oddziaływanie na popyt na koncentrat jabłkowy.