W kraju, pod zbiory 2015 r. zużycie nawozów w czystym składniku (NPK) w przeliczeniu na 1 ha UR wyniosło 123,2 kg NPK, w tym na użytki rolne w dobrej kulturze – 124,5 kg, a w gospodarstwach indywidualnych odpowiednio 117,3 kg i 118,4 kg NPK. W analizowanym czasie wskaźnik użyźniania gleby na 1 ha UR nawozami azotowymi (N), fosforowymi (P2O5) i potasowymi (K2O) wynosił odpowiednio 69 kg, 20,9 kg i 33,3 kg i zmalał w porównaniu do roku poprzedniego odpowiednio o 8,6%, 10,7%, 2,3%.
Nawożenie nawozami naturalnymi
W ocenie poziomu nawożenia gleb należy także wziąć pod uwagę nawożenie naturalne, które obok nawożenia mineralnego stanowi cenne źródło niezbędnych składników pokarmowych roślin. Zmiany zachodzące w pogłowiu bydła i trzody chlewnej, jak również zastosowanie nowoczesnych technologii chowu zwierząt gospodarskich wpływają na jakość i rodzaj nawozów naturalnych. Nawozy naturalne podczas rozkładu wzbogacają glebę w próchnicę i polepszają jej właściwości.
Wzrastają również możliwości zatrzymywania w glebie i powolnego rozkładania fosforu - 4 lata i potasu - 2 lata. W sezonie 2014/2015 660 tys. użytkowników gospodarstw zastosowało nawozy naturalne, przy czym obornik – 642 tys. gospodarstw, gnojówkę – 105 tys. i 61 tys. gospodarstw wykorzystało do nawożenia gnojowicę. W rolnictwie zużyto 44,8 mln ton obornika, co w przeliczeniu na czysty składnik NPK wzbogaciło użytki rolne w dobrej kulturze o 42 kg NPK.