Rośliny odporne i zdrowe już na starcie

Zmiany zachodzące w rolnictwie zobowiązują producentów nawozów do wprowadzania nowych produktów, by dostosować je do zmieniającej się rzeczywistości. Nowe produkty zwiększają efektywność nawożenia.

Rośliny odporne i zdrowe już na starcie

 
Dlaczego zalecana jest POLIFOSKA® KRZEM?
 



Jest to nawóz kompleksowy NPK(S) 6‑12‑34-(10), a każda wyrównana granula zawiera identyczny skład. Nawóz zawiera 6% N – azotu w formie amonowej, 12% fosforu rozpuszczalnego w obojętnym cytrynianie amonu i w wodzie, czyli bardzo dobrze przyswajalnego, 34% potasu i 10% siarki rozpuszczalnej w wodzie, czyli bezpośrednio przyswajalnej.


 
Zaletą POLIFOSKI® KRZEM jest azot w formie amonowej, więc stosowanie nawozu jesienią i wczesną wiosną nie powoduje rozhartowania roślin. Dobrze przyswajalny fosfor, potas i siarka (rozpuszczalne w wodzie) decydują o dobrym ukorzenieniu i rozkrzewieniu roślin. Dodatek krzemu wzmaga ukorzenienie, a także zwiększa zimoodporność oraz w interakcji z potasem odporność na niedobory wody. Staranny dobór składników i ich form chemicznych sprawia, że POLIFOSKA® KRZEM powoduje dobre ukorzenienie i prawidłowy rozwój roślin od początkowych faz rozwoju, zwiększa ich odporność na mróz, choroby i szkodniki, niedobory światła i wody, co prowadzi do wysokiej jakości plonów. 






W jakich uprawach stosować nawóz?
 
POLIFOSKA® KRZEM zalecana jest do stosowania pod wszystkie rośliny uprawne: zboża, rośliny przemysłowe i okopowe, na użytkach zielonych oraz w uprawie warzyw i w sadownictwie. Zaleca się ją stosować na gleby bardzo ubogie i ubogie w potas (głównie gleby lekkie i średnie) oraz w warunkach niskiego nawożenia organicznego. Najwyższą efektywność uzyskuje się stosując nawóz POLIFOSKA® KRZEM przedsiewnie, mieszając z glebą na głębokość 10‑20 cm. Nawóz ten można stosować także wczesną wiosną, pogłównie na rośliny ozime. Uprawy wieloletnie nawozić wiosną. 
POLIFOSKA® KRZEM może być mieszana bezpośrednio przed rozsiewem z mocznikiem i saletrą amonową, a w dowolnym czasie z solą potasową. 
 
Autor: Adam Grześkowiak 
Więcej na www.polifoska.pl.  
 



Tagi:
źródło: