Zaprawianie jest zabiegiem przedsiewnym. Ma na celu zniszczenie nie tylko chorób, ale też szkodników, które przenoszone są wraz z nasionami. Również gleba w jakiej rozwijała się roślina mateczna może przekazać szkodliwe patogeny. Jest to dobra metoda ochrony, gdyż jest przyjazna nie tylko dla środowiska, ale także dla konsumentów.
Zabieg ten wpływa pozytywnie na ziarna. Wschody są szybsze i staje się ona bardziej odporna. Zmniejsza się wówczas liczba potrzebnych oprysków w trakcje wegetacji. Z takich nasion uzyskuje się zazwyczaj większe plony o lepszej jakości. Zaprawiać można nie tylko nasiona, ale też cebule kwiatowe.
Chemiczne zaprawianie może odbywać się w formie suchej lub mokrej. Ten pierwszy sposób polega na naniesieniu środka bezpośrednio na nasiona. Problem stwarza w tym przypadku słaba przyczepność preparatu, w zwiazku z czym otoczenie, w którym wykonywana jest ta czynnosć staje się mocno zapylone. Drugi sposób, zaprawianie na mokro, stosuje się zazwyczaj przy małej ilości nasion. Po takim zabiegu należy je dobrze wysuszyć lub najlepiej od razu zasiać. Jest to skuteczny sposób, ponieważ środek dociera do wszelkich zakamarków powierzchni nasiona. Często stosuje się zaprawianie półsuche polegające na lekkim zwilżeniu zaprawy. Jest ono podobne do metody mokrej. Po zabiegu również należy nasiona przesuszyć.
Innym sposobem jest zaprawianie termiczne. Umieszcza się wówczas nasiona w odpowiednio wysokiej temperaturze na określony czas. Możliwe jest też zamoczenie ich w gorącej wodzie.
W sklepach ogrodniczych można nabyć środki zaprawiające różne rodzaje nasion. Większość gotowego materiału nasiennego w sklepach, jest już zazwyczaj zaprawiona.