Wizyta w ZEA

Sekretarz stanu Zbigniew Babalski, w dniach 17-20 lutego 2018 r. złożył wizytę w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Wizyta w ZEA
Jej celem było przeprowadzenie rozmów z emirackimi partnerami nt. możliwości intensyfikacji polsko-emirackiej współpracy w dziedzinie rolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości poszerzenia dostępu polskich produktów rolno-spożywczych na rynek emiracki i rozwoju współpracy handlowej. Wizuya odbywała się przy okazji targów Gulfood.
 
Podczas spotkań z przedstawicielami administracji ZEA: podsekretarzem stanu w ministerstwie gospodarki Abdullah Al Saleh, minister stanu ds. bezpieczeństwa żywności Mariam Hareb Al Muhairi i podsekretarzem stanu w ministerstwie zmian klimatu i środowiska Majid Al Qassimi, strona polska omówiła bieżący stan uzgodnień w zakresie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku emirackiego. Główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski oraz główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk wyjaśnili szczegóły prowadzonych procedur. Podczas rozmów dyskutowano również nt. możliwości rozwoju współpracy naukowej, co zostało bardzo dobrze odebrane przez rozmówców z ZEA.
 
Minister Al Muihairi w rozmowie z ministrem Zbigniewem Babalskim wyraziła gotowość zapoznania się z zakresem działalności ośrodków badawczych w Polsce w celu identyfikacji obszarów potencjalnie istotnych dla realizacji strategii zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Państwa ZEA. W tym celu rozważana jest możliwość złożenia wizyty w Polsce przez przedstawicieli administracji ZEA.
 
Podczas spotkania w Ministerstwie Gospodarki ZEA obie strony wyraziły zainteresowanie wspólnymi przedsięwzięciami zmierzającymi do intensyfikacji współpracy gospodarczej w dziedzinie rolnictwa. Rozmawiano m.in. o wspólnych misjach gospodarczych przedsiębiorców obu krajów planowanych na maj 2018. Strona polska wyraziła satysfakcję z możliwości zaprezentowania swojej oferty w ramach Stoiska Narodowego podczas tak prestiżowego wydarzenia targowego, jakim są targi Gulfood 2018 w Dubaju.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: