Prace nad tym projektem zostały podjęte w resorcie rolnictwa w związku ze zgłaszanym nasilającym się procederem przepakowywania owoców i warzyw przywożonych z zagranicy i sprzedawania ich jako polskie. Przepisy mają na celu przede wszystkim:
-
usprawnienie przeprowadzania kontroli przez służby Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poprzez możliwość zastosowania imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, a także możliwość zastosowania pewnych wyłączeń przepisów Prawa przedsiębiorców w zakresie kontroli przeprowadzanych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
-
zwiększenie kar nakładanych za nieprzestrzeganie wymagań jakości handlowej owoców i warzyw wprowadzanych do obrotu poprzez zmianę dotychczas stosowanych grzywien na kary pieniężne wymierzane w drodze decyzji administracyjnych;
-
nakładanie kar za brak dokumentów towarzyszących, pozwalających na weryfikację informacji o pochodzeniu tych produktów;
-
zwiększenie kar za wprowadzanie lub przemieszczanie na terytorium RP roślin, produktów roślinnych i przedmiotów szczególnie podatnych na porażenie przez organizmy kwarantannowe bez wymaganych dokumentów, pozwalających na identyfikację ich państwa pochodzenia, co przełoży się na zwiększenie bezpieczeństwa fitosanitarnego kraju, a w konsekwencji na poprawę konkurencyjności polskiej żywności pochodzenia roślinnego.