Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Sukcesy polskiego ogrodnictwa
O tym, że kombajnem można zbierać śliwki, że z owoców można produkować chipsy, że mętne soki mogą być prozdrowotne, a rośliny ogrodnicze odporne na stresy informowali, podczas zorganizowanej w Sejmie, konferencji prasowej minister Marek Sawicki oraz dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prof. dr hab. Franciszek Adamicki.
Wśród sukcesów polskiego ogrodnictwa, na pierwszym miejscu minister wymienił produkcję pieczarek. - 225
tysięcy ton w produkcji pieczarek daje nam pierwsze miejsce w Unii
Europejskiej. Natomiast, jeżeli chodzi o owoce to nasza produkcja
plasuje się na miejscu czwartym, a warzywa dają nam wśród unijnych
producentów miejsce szóste poinformował Marek Sawicki.
Minister
podkreślił, że dla polskich warzyw i owoców otwarte są praktycznie
wszystkie światowe rynki, co daje gwarancję dobrze zainwestowanych
środków w ramach tej branży. - O tym, że polskie owoce i warzywa są
zdrowe i bezpieczne świadczy duże zainteresowanie importerów z wielu
państw Europy i świata. To właśnie duża liczba importerów potwierdza
jakość naszych produktów rolno-spożywczych. Podkreślić należy, że
eksport owoców i warzyw to prawie 2 miliardy euro, co w odniesieniu do
całego eksportu za rok 2010 stanowi 1/7 całej wartości eksportu polskich
produktów rolno-spożywczych - powiedział szef resortu rolnictwa.
Prof.
Franciszek Adamicki zaprezentował wyniki pracy Instytutu Ogrodnictwa,
powstałego 1 stycznia 2011 roku na podstawie rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poprzez połączenie Instytutu Sadownictwa i
Kwiaciarstwa im. Prof. Sz. A. Pieniążka oraz Instytutu Warzywnictwa im.
Prof. Emila Chroboczka. Na uwagę zasługują osiągnięcia w zakresie
hodowli twórczej, uprawy grzybów jadalnych oraz przetwórstwa i
przechowalnictwa. Ogromne znaczenie dla rolnictwa mają innowacyjne
rozwiązania w dziedzinie agroinżynierii. Instytut może poszczycić się
opracowaniem i wdrożeniem do produkcji nowatorskiego opryskiwacza
tunelowego, nawigowanego opryskiwacza do środowiskowo bezpiecznej
ochrony sadów oraz serii kombajnów do zbioru owoców miękkich, w tym
pierwszego na świecie kombajnu do zbioru wiśni i śliwek, pracującego w
ruchu ciągłym
Warto podkreślić również to, że Zakład Badania
Bezpieczeństwa Żywności, jako jedno z trzech laboratoriów w Polsce
posiada akredytację na wydawanie certyfikatów owoców i warzyw
eksportowanych na rynek Federacji Rosji
Wśród najbardziej
spektakularnych przedsięwzięć Instytutu należy także wymienić liczne
projekty finansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju
Regionalnego(ERDF). Najważniejsze z nich to:
- Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych ekotechprodukt (2009-2014)
- Polskie szczepy trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych (2009-2014)
- Zwiększanie spożycia owoców poprzez międzydyscyplinarne podejście
prowadzące do uzyskania wysokiej jakości produktu za pomocą
zrównoważonych i bezpiecznych dla środowiska metod, ISAFRUIT
(2006-2010).
Minister Marek Sawicki przypomniał o trwającej kampanii „BezpieczneWarzywa.pl” - Drodzy Państwo, lato, to pora na pomidora. Zachęcam do spożywania polskich warzyw i owoców, gdyż są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - podkreślił szef resortu rolnictwa. Natomiast profesor Adamicki na potwierdzenie tych słów dodał: Jeśli chcesz być szczupły, zdrowy, młody, jedz z ogrodu wszystkie płody.