Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Wóz paszowy WP 15
2014-10-16 -
ZBIORNIK POMPY TYPU PFW MARCHNER
2020-07-27
Rejestracja „chleba prądnickiego” jako ChOG
12 marca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 242/2011 z dnia 11 marca 2011 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę chleb prądnicki (ChOG).
„Chleb prądnicki” jest kolejnym po „jabłkach
łąckich”, polskim produktem zarejestrowanym przez Komisję Europejską
jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wyróżnia się rozmiarem,
grubą skórką oraz długotrwałą świeżością. Na co dzień wypiekany jest w
bochnach o wadze 4,5 kg, a dla celów okazjonalnych piecze się bochny o
wadze 14 kg. Każdy bochenek chleba ma nieco inny kształt i skórkę w
kolorze brązowym do ciemnobrązowego, pokrytą cienką warstwą otrąb
żytnich. Przechowywany w normalnych warunkach zachowuje świeżość przez
siedem dni.
Nazwa „chleba prądnickiego”
wywodzi się od nazwy wiosek nad strumieniem Prądnik – najważniejsze z
nich to Prądnik Czerwony i Biały, w których istniały liczne młyny. Od
1910 r. wioski te znajdują się w granicach administracyjnych Krakowa.
Pierwsze wzmianki o piekarzach z Prądnika pochodzą już z XIV w.
Mieszkańcy Prądnika Czerwonego słynęli przede wszystkim z wypieku
ogromnych „chlebów prądnickich”. Najstarsze informacje o „chlebie
prądnickim” pochodzą z 1421 roku, kiedy to biskup krakowski Albert nadał
swojemu kucharzowi Świętosławowi Skowronkowi dwa źrebia (miara
powierzchni ziemi) leżące w Prądniku. Mieszkańcy owych dwóch źrebiów
zostali zobowiązani do pieczenia chleba na stół biskupi.
O
renomie jaką „chleb prądnicki” cieszy się wśród dzisiejszych
konsumentów świadczy to, że jest on prezentowany podczas rozmaitych
konkursów, targów międzynarodowych oraz akcji promocyjnych Krakowa.
Obecnie już 24 polskie produkty zostały wpisane do unijnych rejestrów. Informacje na temat zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/