Pomoc mogą uzyskać osoby lub rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1268 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej lub 1028 zł w przypadku osoby w rodzinie.
- Na realizację tego programu przeznaczone jest ponad 2 mld złotych. 85 procent środków pochodzi z budżetu Unii Europejskiej – dodał wiceminister, który zwrócił uwagę, ze obecnie zbliżamy się do poziomu wydatkowania około 400 mln złotych rocznie.
- Wciąż jeszcze są w Polsce osoby potrzebujące tego typu pomocy i korzysta z niej około 1,3 mln ludzi – podkreślił sekretarz stanu Jacek Bogucki.
Dyrektor generalny KOWR Witold Strobel poinformował, że realizacja Podprogramu 2017 przebiega zgodnie z harmonogramem.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest koordynatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
- Realizacja tego Programu nie byłaby możliwa bez udziału organizacji partnerskich, które rozdysponowują żywność bezpośrednio do potrzebujących – podkreślił dyrektor Strobel.
W ramach Podprogramu 2017 przewiduje się dostawy w ilości około 69 tysięcy ton artykułów spożywczych o wartości około 340 mln złotych. Liczba produktów wzrosła do 21. W ramach pierwszej realizacji programu w 2014 roku było tylko 5 produktów.
Instytucją zarządzającą jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, z którym Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa uzgadnia program pomocy żywnościowej.
Podprogram 2017 trwa od sierpnia 2017 roku do czerwca 2018 roku.