Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Zbiornik do adblue Truck Tank BI900
2013-12-13 -
Hak kulowy do Traktorka, Minitraktorka
2011-12-22 -
MANTER – ważenie i pakowanie
2016-05-04 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 70x40 cm
2012-03-26 -
Wozy paszowe SGARIBOLDI SQUIRREL 1200
2020-07-30 -
Ciągniki Kubota M8560
2014-04-04 -
Sorbent Spilkleen Oil Selective SB 18
2016-05-05
Polska żywność na targach w Korei
Targi Seoul Food & Hotel, które trwają od 8 do 11 maja w Seulu to jedne z największych i najstarszych targów branży spożywczej. Przyciągają one coraz więcej wystawców nie tylko z Azji, ale również z Europy. To miejsce do nawiązywania kontaktów i poszerzania rynków zbytu dla unijnych producentów mięsa wołowego i wieprzowego.
W uroczystym otwarciu targów wziął udział minister Marek Sawicki. "Nasze produkty rolno-spożywcze są najwyższej jakości, uprawiane są w sposób ekologiczny i charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi. Dzięki temu zdobyły uznanie wśród konsumentów na całym świecie Polska jest ważnym partnerem gospodarczym Korei w UE, chciałbym, aby stała się pierwszym partnerem Korei pod względem importu żywności " – powiedział minister.
„Na razie nie możemy sprzedawać do Korei wołowiny, ale sadzę, że sprawa ta zostanie pomyślnie rozwiązana” – podkreślił minister Sawicki, który na temat uzyskania zgody na eksport tego gatunku mięsa rozmawiał z ministrem Żywności, Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Republiki Korei Suh Ku Yongiem oraz komisarzem Agencji Kwarantanny i Inspekcji Zwierząt, Roślin i Rybołówstwa Yong Ho Parkiem.
Republika Korei od lat jest importerem netto artykułów rolno-spożywczych, a produkcja żywności w tym kraju opiera się w dużej mierze na surowcach importowanych. Stanowią one, łącznie z wyrobami gotowymi prawie połowę żywności na tym rynku.
Polska odnotowuje dodatnie saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Koreą Południową. Eksportujemy tu mięso wieprzowe i drobiowe. Mamy szanse na wzrost sprzedaży na rynku koreańskim produktów przemysłu młynarskiego, a także serów, słodyczy i wyrobów cukierniczych oraz przetworów z owoców i warzyw.
Na polskich stoiskach targowych prezentowane są produkty najwyższej jakości, które otrzymały znak Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność. W ramach realizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” promowane jest także mięso wieprzowe i wołowe oraz produkty wytwarzane na ich bazie.
Doskonałe walory naszej żywności prezentowane są podczas przygotowanego przez polskich kucharzy wielkiego kulinarnego show. Wziął w nim także udział minister Marek Sawicki, który własnoręcznie przygotował koreańskim gościom nasze narodowe smakołyki .
Dla osób zwiedzających polskie stoiska przygotowany został szeroki zestaw publikacji i materiałów informacyjnych, które stanowią ważne źródło wiedzy o polskiej żywności i rolnictwie, a także europejskich standardach produkcji, poczynając od warunków hodowli zwierząt, poprzez przetwórstwo, certyfikowanie produkcji, a kończąc na systemach zapewniających bezpieczeństwo żywności.