Konferencja o promocji polskiej żywności

Promocja polskich produktów, a fundusze promocji to temat konferencji zorganizowanej przez FBZPR oraz EFRWP, która odbyła się dziś w Warszawie.

 

Konferencję otworzył minister Marek Sawicki, który podkreślił duże znaczenie dla promocji sektora rolno-spożywczego, działających od półtora roku, funduszy promocji. Minister odniósł się także do przedstawionych w komunikacie Komisji Europejskiej założeń reformy Wspólnej Polityki Rolnej.

 

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele funduszy promocji oraz stowarzyszeń działających na rzecz poszczególnych branż.

 

Podczas konferencji eksperci z Komisji Europejskiej przedstawili zagadnienia teoretyczne dotyczące mechanizmów wsparcia promocji artykułów rolnych.

 

Zaprezentowano czeski projekt serii imprez pod nazwą „Wędrujący knedliczek”. Projekt dotyczy prezentacji, w dużych miastach Polski, czeskiej kuchni narodowej, jak również mniej znanych w Polsce przysmaków regionalnych.

 

Konferencja służyła także pokazaniu, jak branża reklamowa widzi sektor spożywczy i jak należy przygotowywać kampanie medialne.

 

Konferencję zakończyła debata „Czy potrzebna jest spójna strategia promocji polskiej żywności”, w której uczestniczyli przedstawiciele administracji, stowarzyszeń i organizacji branżowych.

 

Źródło: http://www.minrol.gov.pl/



Tagi: