Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Wóz paszowy WP 15
2014-10-16 -
ZBIORNIK POMPY TYPU PFW MARCHNER
2020-07-27
Promocja mięsa drobiowego
Region lubuski jest jednym z wiodących w Polsce w dziedzinie produkcji i przerobu mięsa drobiowego. To prawdziwe zagłębie drobiarskie a mięso drobiowe jest konkurencyjne cenowo i powszechnie dostępne.
Zrzeszenie Rolników i Producentów „INDYK LUBUSKI” skupiające rolników, producentów , hodowców drobiu, członków pracujących na rzecz branży drobiarskiej, organizuje w dniach 12-13 maja br. w Łagowie spotkanie promujące walory mięsa drobiowego. Impreza w formie pikniku na celu informowanie o jakości, walorach odżywczych, cechach mięsa drobiowego i jego przetworów.
Zrzeszenie planuje promować mięso drobiowe jako zdrowy i bezpieczny produkt żywnościowy, w kontekście zdrowego i dietetycznego ekologicznego żywienia. Planowane działanie będzie miało na celu informowanie o jakości, walorach odżywczych, cechach mięsa drobiowego i jego przetworów.
Zrzeszenie planuje promować mięso drobiowe jako zdrowego i bezpiecznego produktu żywnościowego.
Impreza skierowana jest do :
- producentów mięsa drobiowego – hodowcy kurczaków, indyków, kaczek, kur, gęsi,
- przetwórców mięsa drobiowego – ubojnie drobiu, zakłady drobiarski, zakłady przetwórstwa mięsnego,
- sieci handlowych – handlujących produktem drobiowym
- konsumentów – spożywających mięso i wyroby z mięsa drobiowego.
W programie przewidziano-
wykłady i pogadanki na temat walorów mięsa drobiowego, szybką naukę
przyrządzania potraw z mięsa drobiowego – grillowanie, pieczenie, smażenie.
Degustacje potraw drobiowych przyrządzonych podczas trwania rywalizacji
konkursowych oraz nagrody dla najlepszych przepisów kulinarnych. Wieczorem
przewidziano zabawy przy muzyce zespołów folklorystycznych oraz zespołu
Terno.