Doskonałe są również syropy sporządzone na świeżych kwiatach olchy i leszczyny, które można sporządzić na miodzie, winie, roztworze wodno-alkoholowym cukru i sorbitolu. Sprawdzają się w kaszlu, przeziębieniu i chrypce.
KOMPRES NA OCZY
Z mocnego naparu z suszonych lub świeżych pączków i kwiatostanów leszczyny i olchy można przygotować kompres na oczy. Namoczyć miękką gazę w przestudzonym ziołowym naparze. Pozostawić na oczach przez około 30 minut. Kompres niweluje pieczenie oczu, zmniejsza opuchliznę oraz cienie pod oczami.
KWIATOSTANY LESZCZYNY I OLCHY W CZEKOLADZIE I KARMELU
Składniki:
- garść kwiatostanów leszczyny
- garść kwiatostanów olszy
- czekolada mleczna lub gorzka
- cukier
Kwiatostany zbieramy możliwie daleko od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Zbieramy okazy jak najmniej otwarte - wtedy stracimy mniej drogocennego pyłku, który w nich tkwi. Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i odrobinę wody- podgrzewamy do otrzymania karmelu. Możemy do niego dodać ulubione przyprawy. Przed stopieniem cukru wystarczy wymieszać go na przykład z wanilią, cynamonem, imbirem, goździkami. Innym pomysłem jest dodanie odrobiny kakao, kawy lub soku owocowego. W drugim rondelku rozgrzewamy czekoladę do płynnej postaci. Zebrane kwiatostany maczamy w płynnej schłodzonej czekoladzie i karmelu i wkładamy do lodówki do stężenia. Otrzymujemy w ten sposób łatwą do przygotowania i zdrową przekąskę.