-
Czy na pewno choinka z lasu jest eko?
Choinki są hodowane na specjalnych leśnych plantacjach - to miejsca, w których lasu z różnych względów być nie może (np. pod liniami wysokiego napięcia). Część choinek wycinana jest w ramach, koniecznego ze względów hodowlanych, przerzedzania młodego pokolenia lasu.
Po świętach nie zanieczyszczają środowiska, gdyż przetwarza się je np. na nawóz organiczny. Z kolei, do produkcji sztucznych drzewek najczęściej używany jest polichlorek winylu. Tworzywa sztuczne powinny być spalane tylko w przygotowanych do tego celu spalarniach, ponieważ dioksyny, emitowane w trakcie spalania są bardzo trujące.
Sztuczne drzewka po wyrzuceniu na wysypisko rozkładać się będą setki lat, długotrwałe składowanie tworzyw sztucznych na składowiskach odpadów prowadzi do przenikania toksycznych związków do gleby i wód gruntowych.
-
Czy w lasach hoduje się tylko świąteczne świerki?
Na drzewka świąteczne hodowany jest najczęściej świerk pospolity, świerk kłujący odmiany srebrzystej, jodła pospolita, jodła kaukaska, daglezja zielona oraz sosna zwyczajna.
-
Jaką choinkę wybrać, żeby pachniała?
Najbardziej intensywny zapach mają daglezje, następnie świerki i sosny.
-
A jaką choinkę wybrać, żeby się nie obsypywała?
Najdłużej utrzymuje się igliwie jodeł, daglezji i sosen.
-
Jak przygotować choinkę do postawienia w domu?
Przede wszystkim należy kupić ją jak najpóźniej, najlepiej bezpośrednio od producenta. Ideałem jest samodzielne wybranie i wycięcie z plantacji. Potem trzeba choinkę wstawić w pojemnik z wilgotnym piaskiem lub do stojaka wypełnionego wodą.
-
Jakie drzewka kupują Polacy najchętniej?
Zdecydowanie najczęściej kupowane są świerki, potem jodły, a następnie inne gatunki.