Kanadyjscy producenci zbóż: debatę na temat żywność kontra biopaliwa możemy uznać za zakończoną

Nowe studium opublikowane 26 kwietnia br. przez kanadyjską organizację rolniczą Grain Farmers of Ontario powinno przyczynić się do zakończenia toczącej się od dłuższego czasu debaty czy ziarno zbóż powinno być przeznaczone na żywność czy paliwo.

Kanadyjscy producenci zbóż: debatę na temat żywność kontra biopaliwa możemy uznać za zakończoną

Możemy i powinniśmy realizować oba cele – twierdzą z przekonaniem kanadyjscy producenci zbóż. Zasobność w zboża uprawianego przez rolników na całym świecie jak również tutaj w Ontario może zarówno pomagać w ochronie środowiska jak i wyżywić świat – czytamy w komunikacie prasowym informującym o opublikowaniu raportu. W związku z rosnącymi plonami i inwestycjami w produkcję rolną w rozwijającym się wciąż świecie zaopatrzenie w żywność i paliwa może być realizowane w sposób jeszcze bardziej efektywny z ekonomicznego punktu widzenia.

„Moje plony kukurydzy wzrosły o 35% od kiedy zacząłem prowadzić gospodarstwo w 1975 roku” mówi Don Kenny, przewodniczący Grain Farmers of Ontario, którego farma położona jest tuż pod Ottawą. „Ufam, że moja ziemia nadal będzie produktywna a pojawiające się coraz to nowe technologie zapewnią mojej rodzinie możliwość dostaw ziarna na potrzeby rynku paszowego oraz producentom etanolu jeszcze przez wiele lat”.


Według analiz autorstwa dr Terrego Daynard’a i KD Communications, włączając średnio jedynie 5% udział etanolu w normatywnej benzynie, Kanadyjczycy redukują emisję gazów cieplarnianych o 2,3 milionów ton rocznie oszczędzając jednocześnie pieniądze. 5% blending etanolu zredukował roczne wydatki gospodarstwa domowego o więcej niż 100 dolarów. Uznanie dla etanolu zmaga ponadto zastępowanie nim niebezpiecznych związków w benzynie wykorzystywanych do zwiększenia liczby oktanowej i sprawności silników.


Jest również dobra wiadomość jeśli chodzi o światowe dostawy żywności. Zgodnie z danymi FAO potrzeby na żywność rosną na całym świecie w tempie 1,1% na rok. Studium Grain Farmers of Ontario wykazuje, że światowa produkcja zbóż rosła w ciągu ostatnich 20 lat o 1,5% rocznie. Wraz z rosnącymi środkami kierowanymi na rozwój rolnictwa w niektórych krajach najbardziej zagrożonych zjawiskiem głodu, w szczególności w Afryce, jest szansa na kontynuację tendencji wzrostowej w zbiorach i wzrost produkcji tam, gdzie są największe potrzeby.


"Szczerze mówiąc, to ulga dla nas, kiedy dowiadujemy się, że produkcja biopaliw, jak ta etanolu tutaj w Ontario, ma tak pozytywny wpływ na środowisko naturalne bez znacznego wpływu na ogólny poziom cen żywności i światowe możliwości zaopatrzenia" - mówi Barry Senft, dyrektor generalny Grain Farmers of Ontario. "Niezależnie od tej dyskusji, nasi rolnicy są gotowi do uprawy wystarczającej ilości żywności dla kanadyjskich rodzin ".


Źródło: http://www.kib.pl/


Tagi: