Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 137 partii. Ze względu na pleśń na powierzchni produktu oraz obecność w farszu drobnych cząstek niepochodzących od deklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (1,5% partii poddanych kontroli).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 157 partiach, z czego 35 zakwestionowano (22,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości farszu, obecności niedeklarowanych surowców oraz niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości białka i soli).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 326 partii, z czego w 156 stwierdzono nieprawidłowości (47,9%). Dotyczyły one m.in.:
-
Niewłaściwej nazwy produktu (np. podania jedynie nazwy fantazyjnej typu „pierogi carskie”, braku informacji o zastosowanej metodzie utrwalania).
-
Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów i komponentów składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
-
Wyszczególnienia składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
-
Stosowania określeń typu „kuchnia staropolska”, „domowy”, „tradycyjnie” i „jak u babci” przy stosowaniu dodatków, aromatów i przetworzonych surowców.
-
Podawania deklaracji „bez konserwantów” i „bez dodatku glutaminianu monosodowego” przy jednoczesnym używaniu składników zawierających te dodatki.
-
Braku lub wskazania błędnej informacji o zawartości składników podkreślonych w oznakowaniu.
-
Braku podania (w formie bezpośrednio dostępnej dla konsumenta) informacji o składzie (w tym alergenach) produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowania w sklepach i w punktach gastronomicznych.