Karp i co o nim warto wiedzieć

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych i rybą o największym znaczeniu konsumpcyjnym. Pierwsze wzmianki o hodowlach karpia w Europie sięgają 350 r. p.n.e. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Natomiast do Polski trafił po XII wieku. Przysmakiem stołu szlacheckiego jest od końca XIX wieku. Od lat 50. XX w. karp stał się synonimem ryby świątecznej dla Polaków.

Karp i co o nim warto wiedzieć
Ryby do próbki wybiera się w następujący sposób:
  • ryby o słabej kondycji, zachowujące się nienaturalnie lub świeżo padłe, lecz niebędące w stanie rozkładu - jeśli takie występują,
  • próbka musi obejmować ryby reprezentujące wszystkie źródła wody zasilające gospodarstwo (jeśli jest więcej niż jedno źródło wody),
  • próbka powinna zawierać ryby proporcjonalnie reprezentujące wszystkie części gospodarstwa oraz wszystkie roczniki ryby Cyprinus carpio i jego mieszańce (takie jak Cyprinus carpio x Carrassius auratus) zbiera się, jeśli występują w danym gospodarstwie.
Jeżeli badanie stanu zdrowia lub pobieranie próbek odbywa się w gospodarstwie lub populacji ryb dziko żyjących częściej niż raz w roku, należy zachować możliwie największe odstępy czasu w sezonie o prawdopodobnie najwyższych wartościach rocznych temperatury wody, ale nieprzekraczających 28 °C
 
Częstotliwość przeprowadzania kontroli w ramach programu nadzoru stanu zdrowia zwierząt akwakultury oraz kontroli urzędowych.
Lp.
Występujące gatunki
Status epizootyczny
Poziom zagrożenia*
Typ nadzoru**
Zalecana częstotliwość przeprowadzania kontroli urzędowych
Zalecana częstotliwość kontroli przeprowadzanych w ramach programu nadzoru stanu zdrowia zwierząt akwakultury
1
2
3
4
5
6
7
1
Brak zwierząt akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania
Strefa lub enklawa uznana za wolną od danej choroby zakaźnej zwierząt akwakultury
niski
bierny
1 co 4 lata
1 co 4 lata
2
Obecność zwierząt akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania
Strefa lub enklawa uznana za wolną od danej choroby zakaźnej zwierząt akwakultury
wysoki
aktywny, ukierunkowany lub bierny
1 w roku
1 w roku
średni
1 co 2 lata
1 co 2 lata
niski
1 co 4 lata
1 co 2 lata
3
Obecność zwierząt akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania
Strefa lub enklawa objęta programem określonym w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
wysoki
ukierunkowany
1 w roku
1 w roku
średni
1 co 2 lata
1 co 2 lata
niski
1 co 4 lata
1 co 2 lata
4
Obecność zwierząt akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania
Strefa lub enklawa o statusie nieokreślonym
wysoki
aktywny
1 w roku
3 w roku
średni
1 w roku
2 w roku
niski
1 co 2 lata
1 w roku
5
Obecność zwierząt akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania
Strefa lub enklawa objęta programem określonym w art. 57 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
wysoki
ukierunkowany
1 w roku
1 w roku
średni
1 co 2 lata
1 co 2 lata
niski
1 co 4 lata
1 co 2 lata
6
Obecność zwierząt akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania
Strefa lub enklawa skażona
wysoki
bierny
1 co 4 lata
1 w roku
średni
1 co 4 lata
1 co 2 lata
niski
1 co 4 lata
1 co 4 lata
 
Przeprowadza się również kontrole weterynaryjne w ramach handlu wewnątrzunijnego oraz eksportu tych zwierząt, mając na względzie ustalone wymagania dotyczące akwakultury.


Tagi:
źródło: