Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 178 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (20,2%). Dotyczyły one m.in.:
-
Zastosowania nieprawdziwej lub nieprecyzyjnej nazwy skÅ‚adnika (np. „ziarno kukurydzy” zamiast „kaszka kukurydziana gruba”, „masÅ‚o w proszku” – skÅ‚adnik , którego z technologicznego punktu widzenia nie da siÄ™ wyprodukować, „mleko peÅ‚ne w proszku” dla proszku mlecznego piekarniczego).
-
Braku wyszczególnienia wszystkich skÅ‚adników, w tym wchodzÄ…cych w skÅ‚ad stosowanych skÅ‚adników zÅ‚ożonych (np. nie podano skÅ‚adu posypki paprykowej, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, margaryny).
-
Braku wyróżnienia alergenów w wykazie skÅ‚adników.
-
Braku procentowej zawartoÅ›ci skÅ‚adnika wystÄ™pujÄ…cego w nazwie Å›rodka spożywczego oraz podkreÅ›lonego sÅ‚owno-graficznie na opakowaniu (np. soli w produkcie o nazwie „…. z solÄ…”).
-
Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości i wartości odżywczej.