W spotkaniu udział wzięło 39 reprezentantów instytucji rządowych
odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności z 13 państw regionu
Europy (Armenia, Azerbejdżan, Białoruś, Kazachstan, Kirgistan, Łotwa,
Litwa, Mołdowa, Tadżykistan, Turcja, Ukraina, Federacja Rosyjska,
Uzbekistan).
Wśród trenerów szkolenia znaleźli się eksperci Komisji
Europejskiej, FAO, Sekretariatu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
(KKŻ FAO/WHO), Szwajcarii, Hiszpanii, Litwy i Polski.
Podczas
warsztatów w części ogólnej omówiono m.in. organizację i zasady pracy
Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, znaczenie Kodeku Żywnościowego w
kontekście Porozumienia w sprawie Środków Sanitarnych i Fitosanitarnych
(SPS) Światowej Organizacji Handlu, aktualne prace Komitetów
horyzontalnych i branżowych KKŻ FAO/WHO, a także zasady analizy ryzyka
stosowane w pracach Kodeksu Żywnościowego.
Przedstawicielem Polski,
jako Koordynatora FAO/WHO dla Regionu Europy, była Pani Marzena
Chacińska, Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS (Punkt
Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski), która zaprezentowała rolę, znaczenie
i działalność Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy oraz
podzieliła się polskimi raktycznymi doświadczeniami dotyczącymi
prowadzenia prac kodeksowych na szczeblu krajowym.
Podczas drugiej
części warsztatów uczestnicy mieli możliwość wziąć udział w
zorganizowanej symulacji prac Komitetu KKŻ FAO/WHO (mock session). Mock
session pozwoliła mniej doświadczonym państwom regionu Europy zapoznać
się z procedurami prac KKŻ FAO/WHO, a także praktycznymi zasadami
dotyczącymi prezentacji krajowych stanowisk na sesji, konsultacji i
negocjacji z wybranymi partnerami procesu opracowywania norm Kodeksu
Żywnościowego.
Podsumowując i oceniając pozytywnie rezultaty
powyższych warsztatów uczestnicy podkreślali potrzebę organizacji w
regionie Europy kolejnych szkoleń o podobnym charakterze, przedstawiono
również konkretne propozycje tematów dalszych spotkań, jedno z których
prawdopodobnie zostanie zorganizowane w przyszłym roku w Polsce przy
współpracy Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO dla Polski (GIJHARS) i
Regionalnego Biura FAO dla Europy.