Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
K-300 Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
AGROTRON L Deutz-Fahr
2013-02-04 -
Siatka wędliniarskia 5m Rozmiar M
2014-05-12 -
Eletor TS5
2020-02-07
Podsumowanie działalności laboratoriów Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w 2010 roku.
W 2010 roku laboratoria Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych zbadały ogółem – 12 886 próbek, w tym : - w ramach oceny jakości handlowej, urzędowej kontroli żywności i zadań delegowanych przez agencje płatnicze – 6 877 próbek, - w ramach zleceń zewnętrznych – 6 009 próbek.
Tabela 1. Liczba zbadanych próbek i wykonanych oznaczeń przez laboratoria GIJHARS w 2010 r.
liczba zbadanych próbek |
% |
liczba wykonanych oznaczeń |
% |
|
ogółem, w tym: |
12 886 |
100 |
54 604 |
100 |
urzędowa kontrola |
5 759 |
44,7 |
37 029 |
67,8 |
ocena jakości handlowej |
251 |
2,0 |
1 151 |
2,1 |
zadania delegowane |
867 |
6,7 |
3 526 |
6,5 |
zlecenia zewnętrzne |
6 009 |
46,6 |
12 898 |
23,6 |
W 2010 roku laboratoria Głównego
Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych wykonały
ogółem – 54
604 oznaczenia, w tym :
- w ramach urzędowej kontroli, oceny jakości
handlowej i zadań delegowanych przez Agencję Rynku Rolnego – 41 706
oznaczeń,
- w ramach zleceń – 12 898 oznaczeń.
Wykres 1. Liczba zbadanych próbek i wykonanych oznaczeń przez laboratoria GIJHARS w 2010 r. w ramach urzędowej kontroli, oceny jakości handlowej, zadań delegowanych i zleceń zewnętrznych.
Udział procentowy oznaczeń wykonanych przez laboratoria GIJHARS w 2010 roku w ramach urzędowej kontroli,
oceny jakości handlowej i zadań delegowanych przez Agencje Rynku Rolnego kształtował
się następująco :
- oznaczenia
organoleptyczne – 9,6%,
- oznaczenia
fizykochemiczne – 88,9 %,
- oznaczenia
mikrobiologiczne – 1,4 %,
- oznaczenia sensoryczne – 0,1 %.
Udział procentowy oznaczeń wykonanych przez
laboratoria GIJHARS w ramach zleceń
kształtował się następująco :
- oznaczenia organoleptyczne
– 3,1 %,
- oznaczenia
fizykochemiczne – 70,9 %,
- oznaczenia
mikrobiologiczne – 25,6 %,
- oznaczenia sensoryczne – 0,3 %.
W 2010 roku udział procentowy próbek o jakości
niezgodnej z przepisem lub deklaracją stanowił 16,2 % próbek zbadanych w ramach
urzędowej kontroli.
Tabela 2. Udział procentowy próbek o
jakości niezgodnej z przepisami lub deklaracją w stosunku do próbek zbadanych w ramach urzędowej
kontroli żywności w 2010 roku. Ponadto
laboratoria GIJHARS w ramach urzędowej kontroli zbadały 1922 próbki chmielu i jego przetworów, z których 33 próbki
były niezgodne z przepisem lub deklaracją producenta.
Wykres 2. Udział procentowy próbek o jakości niezgodnej z przepisami lub deklaracja w stosunku do próbek zbadanych w ramach urzędowej kontroli żywności w 2010 roku.
Ponadto
Laboratoria GIJHARS w ramach urzędowej kontroli żywności zbadały 55 próbek mięsa i jego przetworów w zakresie identyfikacji surowców mięsnych (PCR) oraz 179 próbek w zakresie obecności
organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO).
W zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych. W 8 próbkach zbadanych w zakresie PCR stwierdzono zafałszowanie mięsem drobiowym.
W 2010 roku podjęto działania mające na celu wdrożenie metod pozwalających na identyfikację surowców mięsnych cielęcych i wołowych, które będą wykonywane podczas przeprowadzania kontroli w bieżącym roku.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/