Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
FLORAMIX IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
VEMIX(Vertical Mixer) - mieszalnik pionoowy.
2016-02-19
Kontrole produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS ze specyfikacją w I półroczu 2011 roku
Produkty, których nazwy zostały zarejestrowane jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczanie geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) przed wprowadzeniem do obrotu podlegają kontroli sprawdzającej zgodność procesu produkcji ze specyfikacją.
W I półroczu 2011 roku IJHARS przeprowadziła 39 takich kontroli.
Kontrole
przeprowadzane były na wniosek producentów, którym wygasły świadectwa jakości,
jak również producentów, którzy złożyli wnioski o kontrolę po raz pierwszy.
Dotyczyły takich produktów jak: bryndza podhalańska (ChNP), oscypek (ChNP), redykołka
(ChNP), rogal świętomarciński (ChOG), obwarzanek krakowski (ChOG), kiełbasa
lisiecka (ChOG), pierekaczewnik (GTS) oraz olej rydzowy (GTS). W I półroczu 2011
roku po raz pierwszy skontrolowany został proces produkcyjny jabłek łąckich
(ChOG) oraz chleba prądnickiego (ChOG).
Według
stanu na dzień 30 czerwca 2011 roku ważnych było 230 świadectw jakości i certyfikatów zgodności (Tabela 1), z czego 39 świadectw zostało wydanych w
2011 roku.
Kontrole zgodności procesu produkcji ze specyfikacją przeprowadzane są
regularnie, tj. co najmniej raz w roku. Obejmują każdy etap produkcji wyrobu
posiadającego zarejestrowaną nazwę. Dzięki temu konsument może mieć pewność, że
produkt finalny jest wytworzony zgodnie z oryginalną recepturą opisaną w
specyfikacji.
Tabela 1. Liczba ważnych świadectw jakości i certyfikatów zgodności uprawniających producentów do wprowadzania do obrotu produktów posiadających nazwy zarejestrowane jako ChNP, ChOG lub GTS według stanu na dzień 30.06.2011
Nazwa produktu rolnego lub środka spożywczego |
Liczba świadectw jakości |
rogal świętomarciński |
91 |
oscypek |
28 |
wiśnia nadwiślanka |
28 |
truskawka kaszubska |
18 |
redykołka |
12 |
bryndza podhalańska |
10 |
kiełbasa lisiecka |
10 |
miód kurpiowski |
9 |
obwarzanek krakowski |
7 |
jabłka łąckie |
5 |
wielkopolski ser smażony |
4 |
andruty kaliskie |
2 |
miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich |
2 |
pierekaczewnik |
2 |
miód pitny trójniak |
1 |
olej rydzowy |
1 |
Razem |
230 |
Ponadto, Inspekcja JHARS
w ramach nadzoru sprawowanego nad upoważnionymi jednostkami certyfikującymi przeprowadziła
kontrole sprawdzające w zakresie prawidłowości kontroli procesu produkcji ze
specyfikacją miodu kurpiowskiego, wiśni
nadwiślanki i truskawki kaszubskiej przeprowadzonych
przez jednostki certyfikujące.
Poza kontrolami
zgodności procesu produkcji produktów rolnych lub środków spożywczych ze
specyfikacją, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
przeprowadza również kontrole urzędowe, których celem jest ochrona
zarejestrowanych nazw. W I półroczu 2011 roku organy IJHARS we współpracy z UOKiK
przeprowadziły doraźne kontrole urzędowe pod kątem bezprawnego wykorzystywania
nazwy kiełbasa lisiecka. W wyniku
podjętych działań, skierowano do właściwych prokuratur rejonowych trzy
zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (polegające na
znakowaniu zarejestrowaną
nazwą produktów nieodpowiadających specyfikacji). Ponadto, producenci
nieuprawnieni do wykorzystywania zarejestrowanej nazwy zadeklarowali jej
zmianę
tak, aby nie wprowadzała konsumentów w błąd co do prawdziwego
pochodzenia
produktu.
Kontrole
zgodności procesu produkcji produktów posiadających ChNP, ChOG lub będących GTS
realizowane przez wojewódzkie inspektoraty JHARS gwarantują, że produkty te
posiadają specyficzną i wysoką jakość. Natomiast, kontrole urzędowe,
przeprowadzane z inicjatywy IJHARS, stanowią narzędzie służące ochronie zarejestrowanych nazw
przed bezprawnym wykorzystywaniem w celach komercyjnych ich renomy.
* świadectwo jakości oraz certyfikat zgodności to dokumenty równoważne wydawane po przeprowadzeniu kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją, świadectwo jakości wydawane jest przez wojewódzkiego inspektora JHARS, a certyfikat zgodności przez upoważnioną jednostkę certyfikującą