Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Halogenowa lampa robocza H3 typu LPR4
2011-12-14 -
Owijarka do bel okrągłych G3010 PROFI GOWEIL
2020-07-24
Komunikat IJHARS na temat chowu gęsi owsianej
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w okresie od II do IV kwartału, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie warunków chowu i tuczu gęsi.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie warunków produkcji gęsi owsianych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrole przeprowadzono w 212 fermach obejmując nimi 889,5 tys. szt. gęsi. Spośród skontrolowanych ferm, w 8 przeprowadzono jednocześnie 2 kontrole w serii wychowu gęsi, tj. chowu i tuczu.
Kontrolą objęto:
- w zakresie warunków chowu – 66 ferm, w których przeprowadzono kontrole warunków chowu gęsi, tj.: sprawdzono: powierzchnię, wyposażenie i gęstość obsady: gęśników, wiat i wybiegów, stały dostęp do wybiegów na otwartej przestrzeni w ciągu dnia oraz rodzaj paszy,
- w zakresie warunków tuczu – 154 fermy, w których przeprowadzono kontrole warunków tuczu, tj. sprawdzono rodzaj paszy stosowany w okresie 3 tygodni tuczu,
- w zakresie warunków uboju, dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji mięsa gęsiego, przechowywania i znakowania – 12 zakładów drobiarskich, w których przeprowadzono 42 kontrole,
- w zakresie nadzoru prowadzonego przez rzeczoznawców – 212 ferm.
W wyniku przeprowadzonych kontroli warunków produkcji gęsi owsianych nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów chowu i tuczu gęsi.
III. WYNIKI KONTROLI
W toku kontroli stwierdzono nieprawidłowości:
- dokumentacja potwierdzająca warunki produkcji gęsi owsianych w skontrolowanych fermach, w tym:
rejestry chowu, w przypadku 5 skontrolowanych ferm (2,4% ogółu skontrolowanych ferm) prowadzących chów i tucz 5 stad gęsi.
Nieprawidłowości polegały na stosowaniu niewłaściwego dokumentu, tj. „Księgi chowu producentów gęsi owsianej” zamiast rejestru chowu.
protokoły z ustalenia sposobu produkcji gęsi owsianych, w przypadku 4 skontrolowanych ferm (1,9% skontrolowanych ferm).
Stwierdzono brak protokołów z ustalenia sposobu produkcji.
- dokumentacja (rejestry chowy i protokoły z ustalenia sposobu produkcji gęsi) potwierdzająca warunki produkcji, znajdująca się w zakładach drobiarskich,w przypadku 5 ferm (2,4% skontrolowanych ferm).
Nieprawidłowości polegały na braku: numeru rejestru chowu i podpisu producenta gęsi oraz daty wydania protokołu z ustalenia sposobu produkcji gęsi owsianych.
- oznakowanie opakowań jednostkowych zawierających mięso gęsie i niewłaściwe odpowietrzenie opakowań, w przypadku 1 zakładu drobiarskiego (8,3% skontrolowanych zakładów),
- nadzór prowadzony przez rzeczoznawców, w przypadku 7 ferm (3,3% skontrolowanych ferm) wniesiono zastrzeżenia dotyczące częstotliwości wizyt kontrolnych.
IV. SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakresie warunków produkcji gęsi owsianych, Wojewódzki Inspektorat JHARS wszczął jedno postępowanie administracyjne i zastosował zalecenia pokontrolne.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Kontrolą planową objęto warunki chowu i tuczu gęsi w fermach zlokalizowanych na terenie 16 województw, w zakresie zgodności z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/08 i regulaminu „Młodej polskiej gęsi owsianej”. Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania parametrów chowu i tuczu gęsi owsianych.
Przeprowadzone kontrole warunków chowu i tuczu gęsi wykazały nieprawidłowości w dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych, tj.: uchybienia formalne dotyczące braku: numeru dokumentu, podpisu lub daty wydania, stosowanie niewłaściwego dokumentu („Księgi chowu producentów gęsi owsianej”) oraz braku dokumentu potwierdzającego ustalony sposób produkcji.
Stwierdzone nieprawidłowości w 2009 i 2010 roku, dotyczące wypełniania dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych, kształtowały się na podobnym poziomie w zakresie wypełniania protokołów z ustalenia produkcji gęsi owsianych, natomiast w 2009 roku stwierdzono 3,5% nieprawidłowości w zakresie prowadzenia rejestrów chowu a w 2010 roku 2,4%, tj. o 1,1 p.p. mniej w stosunku do 2009 roku.
Kontrole warunków chowu i tuczu gęsi przyczyniają się do zapewnienia jakości mięsa gęsiego, wynikającej z przestrzegania zadeklarowanych warunków produkcji przez zakłady drobiarskie i producentów gęsi, a tym samym wpływają na większe zaufanie konsumentów w zakresie spełnienia zadeklarowanej jakości mięsa gęsiego.
Na podstawie przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, że nadzór nad warunkami chowu i tuczu gęsi realizowany przez Inspekcję JHARS przyczynił się do wyeliminowania nieprawidłowości w zakresie parametrów produkcji gęsi owsianych, tj. warunków chowu i tuczu gęsi.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/