Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Komunikat IJHARS na temat kontroli produktów regionalnych i tradycyjnych
W 2010 roku wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali wszystkie Wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożone przez producentów.
W konsekwencji, wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole u producentów 10 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) i wydali łącznie 163 świadectwa jakości potwierdzające zgodność procesu produkcji ze specyfikacją producentom:
-rogala świętomarcińskiego (ChOG) – 108 świadectw jakości,
-oscypka (ChNP) – 23 świadectwa jakości,
-redykołki (ChNP) – 8 świadectw jakości,
-bryndzy podhalańskiej (ChNP) – 7 świadectw jakości,
-wielkopolskiego sera smażonego (ChOG) – 5 świadectw jakości,
-obwarzanka krakowskiego (ChOG) – 4 świadectwa jakości,
-kiełbasy lisieckiej (ChOG) – 3 świadectwa jakości,
-andrutów kaliskich (ChOG) – 2 świadectwa jakości,
-miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (ChOG) – 2 świadectwa jakości,
-pierekaczewnika (GTS) – 1 świadectwo jakości.
Trzy spośród ww. produktów, tj. redykołka, obwarzanek krakowski i kiełbasa lisiecka, skontrolowane zostały po raz pierwszy.
Ponadto, w 2010 roku upoważnione jednostki certyfikujące skontrolowały po raz pierwszy i wydały 56 certyfikatów zgodności producentom:
-wiśni nadwiślanki – 28 certyfikatów zgodności,
-truskawki kaszubskiej – 19 certyfikatów zgodności,
-miodu kurpiowskiego – 9 certyfikatów zgodności.
W wyniku kontroli
przeprowadzonych w 2010 roku wydano łącznie 219 świadectw jakości i certyfikatów
zgodności (o 76 więcej niż w 2009 roku). Świadectwo jakości
i certyfikat zgodności są dokumentami potwierdzającymi zgodność procesu
produkcji danego produktu ze specyfikacją. Dokumenty te wydawane są odpowiednio
przez wojewódzkiego inspektora JHARS lub upoważnioną jednostkę certyfikującą i
stanowią dowody na to, że produkt był kontrolowany i spełnia wymagania
specyfikacji.
Uprawniają one producentów do używania:
- nazwy zarejestrowanej jako ChNP/ChOG,
- sformułowań: chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS),
- symboli ChNP, ChOG lub GTS.
Polska przesłała do Komisji Europejskiej łącznie 36 wniosków o rejestrację nazw jako ChNP, ChOG lub GTS, z czego 23 nazwy zostały zarejestrowane (wg stanu na dzień 31 grudnia 2010 roku):
-1 nazwa w 2007 roku,
-7 nazw w 2008 roku,
-7 nazw w 2009 roku,
-8 nazw w 2010 roku.
Wykaz nazw zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS: http://www.ijhar-s.gov.pl/produkty-regionalne-i-tradycyjne.html
Świadectwo jakości i certyfikat zgodności
to dokumenty wydawane po kontroli zgodności procesu produkcji produktu
posiadającego chronioną nazwę pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie
geograficzne (ChOG) lub będącego gwarantowana tradycyjną specjalnością (GTS).
Świadectwo jakości wydawane jest
przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
zaś certyfikat zgodności przez
prywatną jednostkę certyfikującą upoważnioną przez Ministra Rolnictwa i rozwoju
Wsi oraz akredytowaną na zgodność z normą PN-EN 45011. Dokumenty te uprawniają
producentów do wprowadzania do obroty produktów oznakowanych zarejestrowaną
nazwą oraz symbolem ChOG, ChNP i GTS.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/