Są to kolejno: dwudziesty piąty i dwudziesty szósty polski produkt
włączony do unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych
oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Kiełbasa
jałowcowa to krucha i soczysta kiełbasa z mięsa wieprzowego (z
ewentualnym dodatkiem mięsa wołowego). Charakteryzuje się ona
niepowtarzalnym smakiem i zapachem, wynikającym z zastosowania w
procesie produkcji owoców krzewu jałowca (Juniperus spp) -
rozdrabnianych tuż przed dodaniem do surowca mięsnego - oraz korzystania
z gałązek jałowca podczas procesu wędzenia. Zgodnie ze specyfikacją,
kiełbasa jałowcowa ma wygląd równomiernie pomarszczonego batona w
kształcie wianka.
Kiełbasa myśliwska ma smak skruszonego,
peklowanego, pieczonego i wędzonego mięsa wieprzowego z dodatkiem
przypraw. Poza specyficznym smakiem, kiełbasa wyróżnia się kruchością.
Nazwa kiełbasa myśliwska pochodzi od słów „myśliwy", „myślistwo" i
wskazuje na pierwotne przeznaczenie - ten typ wędliny stosowany był
przez myśliwych jako suchy prowiant. Dzięki m.in. zastosowaniu świeżego
czosnku oraz wydłużonemu okresowi podsuszania, kiełbasa myśliwska
posiada, w porównaniu z innymi kiełbasami, dłuższy okres przydatności do
spożycia. Zgodnie ze specyfikacją, ma ona wygląd równomiernie
pomarszczonych, sierpowato wygiętych i najczęściej podzielonych na
„parki" batonów.
Kiełbasa jałowcowa i kiełbasa myśliwska
zarejestrowane jako gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) mogą być
produkowane na terenie całego kraju. We wniosku o rejestrację nie
zastrzeżono nazwy, co oznacza że, nazwy „kiełbasa jałowcowa" i „kiełbasa
myśliwska" mogą być powszechnie stosowane. Jednakże, producenci chcący
używać zarejestrowanej nazwy wraz z symbolem wspólnotowym albo
oznaczeniem „gwarantowana tradycyjna specjalność", muszą pomyślnie
przejść kontrolę zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i uzyskać
świadectwo jakości lub certyfikat zgodności.
Wnioskodawca -
Związek „Polskie Mięso" - wybrał, jako organ kontrolujący zgodność
procesu produkcji ze specyfikacją, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych oraz upoważnione jednostki certyfikujące - Cobico Sp.
z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o., TUV Rhienland Polska Sp. z o.o. ,
PNG Sp. z o.o. oraz Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/