Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.

Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.
Skontrolowano 26 podmiotów, z czego w 80,8% stwierdzono nieprawidłowości.

Cechy organoleptyczne

Cechy organoleptyczne sprawdzono w 20 partiach dań. Z uwagi na brak komponentów wymienionych w składzie bądź obecność niezadeklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (10,0%).

Badania laboratoryjne

Badaniami laboratoryjnymi objęto 17 partii dań, z czego 5 zakwestionowano (29,4%). Stwierdzono niezgodną z deklaracją zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych, białka i węglowodanów, zaniżoną masę netto składników lub całego posiłku oraz brak obecności specyficznego DNA kury przy jednoczesnej deklaracji użycia jaj.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 92 partii dań, z czego w 76 stwierdzono nieprawidłowości (82,6%). Dotyczyły one m.in.:
  • Nieprawidłowej (niepełnej) nazwy produktu, w tym braku: wskazania gatunku mięsa użytego do produkcji (np. „naleśniki z farszem gyros”), określenia w przypadku „smoothie żurawina – wiśnia – gorzka czekolada”, czy jest to napój na bazie mleka, jogurtu czy tylko owocowy, informacji o wszystkich komponentach dania (np. surówce, sosie, ziemniakach).
  • Braku wyszczególnienia wszystkich stosowanych składników, w tym komponentów składnika złożonego (np. majonezu, dżemu, herbatników) lub wymienienie składnika nieużytego w procesie produkcji (deklarowanie w składzie pulpetów jaj, podczas gdy badania laboratoryjne wykazały ich brak).
  • Podmiany asortymentowej (np. ser feta zastąpiono serem sałatkowym, śmietankę kremową – wyrobem śmietanopodobnym, chleb żytni razowy – chlebem tostowym graham).
  • Deklarowania nieprawidłowych składników, np. „kapusty włoskiej”, podczas gdy użyto kapusty białej, „makaronu sojowego”, podczas gdy użyto makaronu wyprodukowanego z zielonej fasoli, grochu i skrobi kukurydzianej.
  • Nieprawidłowego podania informacji o alergenach, np. wskazania jako alergenu soi, której obecność nie wynikała z użytych surowców, braku wyróżnienia zastosowanych składników alergennych czy wyróżnienia miodu niebędącego alergenem.
  • Niezachowania malejącej kolejności użytych składników oraz braku informacji o procentowej zawartości składników wymienionych w nazwie dania.
  • Braku informacji o rodzaju zastosowanej obróbki (np. pieczenia w przypadku ryby).
  • Braku ilości netto żywności opakowanej.
  • Braku instrukcji użycia produktu, tj. w przypadku dań oznaczonych jako dania „na ciepło” nie podano informacji o sposobie, czasie i temperaturze podgrzania lub przygotowania oraz czy danie można podgrzać w opakowaniu w całości czy wykluczyć podgrzanie komponentów wchodzących w jego skład (np. surówki).
  • W przypadku oferowania sprzedaży żywności za pośrednictwem środków porozumiewania się na odległość, nie udostępnianie konsumentom obowiązkowych informacji na temat żywności przed ostatecznym dokonaniem zakupu oraz w materiałach towarzyszących, w tym wykazu składników wraz z alergenami.
Opakowania

W trakcie kontroli sprawdzono oznakowanie i deklarację zgodności 54 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, służących do pakowania dań cateringowych. Zakwestionowano 1 partię folii (1,9%) stosowanej do zamknięcia opakowania. Według deklaracji producenta folia ta nie może być stosowana w kuchenkach mikrofalowych, podczas gdy na tacce wykorzystywanej w zestawie z daną folią widniało oznaczenie informujące o możliwość zastosowania w kuchenkach mikrofalowych, co może wprowadzać konsumenta w błąd.


Tagi:
źródło: