Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Podajnik z koszem i silnikiem na dole
2016-02-05 -
PŁUGI - OBRACALNE 2-5 KORPUSÓW - IBIS M UNIA
2016-04-28 -
MEMORI CS RZEPAK OZIMY ODMIANA MIESZAŃCOWA
2020-07-28
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, realizując zadania określone w przepisach Unii Europejskiej oraz krajowych aktach prawnych, każdego roku, prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw na wszystkich etapach obrotu handlowego.
W roku 2010, kontrolą jakości handlowej objęto świeże owoce
i warzywa wprowadzane do obrotu zarówno w centrach dystrybucyjnych, hurtowniach,
marketach sieciowych jak i w mniejszych sklepach detalicznych. Kontrola obejmowała większość gatunków
świeżych owoców i warzyw występujących na rynku w poszczególnych sezonach.
Kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw polegają na sprawdzeniu zgodności ich jakości z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej, których treść znajduje się w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku ustanawiającym przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 350 z 31.12.2007, str. 1 - 57, z późn. zm).
Kontrola jakości handlowej dotyczy przede wszystkim
sprawdzenia wymagań
minimalnych,
tj. czy owoce i warzywa są całe, zdrowe i czyste, wymagań dotyczących dojrzałości, tj. czy produkty są
wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe oraz znakowania.
Podczas kontroli znakowania, inspektorzy zwracają uwagę czy umieszczone zostały wszystkie wymagane w przepisach informacje na temat danego produktu.
W przypadku gdy owoce i warzywa objęte są wymaganiami
szczegółowych norm handlowych (jabłka, owoce cytrusowe, owoce kiwi, sałata oraz
endywia, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, papryka, winogrona stołowe, pomidory),
kontrola obejmuje także sprawdzenie zgodności z deklarowaną klasą jakości
handlowej oraz określonymi w normie wymaganiami dotyczącymi wielkości, pakowania i prezentacji.
Należy podkreślić, iż jakość handlowa, nie obejmuje wymagań sanitarnych, bądź fitosanitarnych.
W wyniku kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych w roku 2010, stwierdzono, iż 97% wszystkich skontrolowanych partii, spełniało określone w normach handlowych UE wymagania minimalne, wymagania dotyczące dojrzałości oraz wymagania deklarowanej klasy jakości. Owoce i warzywa były pakowane i prezentowane zgodnie z obowiązującymi przepisami o jakości handlowej.
Podczas kontroli
stwierdzono występowanie nieprawidłowości w zakresie znakowania w
przypadku 21% skontrolowanych partii. Dotyczyły one przede wszystkim:
braku
informacji o kraju pochodzenia, braku cech identyfikacyjnych (nazwy i
adresu
pakującego/wysyłającego) lub braku charakterystyki jakościowej, np.
klasy jakości - w przypadku owoców i warzyw objętych normami
szczegółowymi.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/