Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.1 35 – 45 – 55
2011-06-29 -
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
Zaczepy transportowe do wózków widłowych
2020-04-28
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, realizując zadania określone w przepisach Unii Europejskiej oraz krajowych aktach prawnych, każdego roku, prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw na wszystkich etapach obrotu handlowego.
W roku 2010, kontrolą jakości handlowej objęto świeże owoce
i warzywa wprowadzane do obrotu zarówno w centrach dystrybucyjnych, hurtowniach,
marketach sieciowych jak i w mniejszych sklepach detalicznych. Kontrola obejmowała większość gatunków
świeżych owoców i warzyw występujących na rynku w poszczególnych sezonach.
Kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw polegają na sprawdzeniu zgodności ich jakości z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej, których treść znajduje się w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku ustanawiającym przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 350 z 31.12.2007, str. 1 - 57, z późn. zm).
Kontrola jakości handlowej dotyczy przede wszystkim
sprawdzenia wymagań
minimalnych,
tj. czy owoce i warzywa są całe, zdrowe i czyste, wymagań dotyczących dojrzałości, tj. czy produkty są
wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe oraz znakowania.
Podczas kontroli znakowania, inspektorzy zwracają uwagę czy umieszczone zostały wszystkie wymagane w przepisach informacje na temat danego produktu.
W przypadku gdy owoce i warzywa objęte są wymaganiami
szczegółowych norm handlowych (jabłka, owoce cytrusowe, owoce kiwi, sałata oraz
endywia, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, papryka, winogrona stołowe, pomidory),
kontrola obejmuje także sprawdzenie zgodności z deklarowaną klasą jakości
handlowej oraz określonymi w normie wymaganiami dotyczącymi wielkości, pakowania i prezentacji.
Należy podkreślić, iż jakość handlowa, nie obejmuje wymagań sanitarnych, bądź fitosanitarnych.
W wyniku kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych w roku 2010, stwierdzono, iż 97% wszystkich skontrolowanych partii, spełniało określone w normach handlowych UE wymagania minimalne, wymagania dotyczące dojrzałości oraz wymagania deklarowanej klasy jakości. Owoce i warzywa były pakowane i prezentowane zgodnie z obowiązującymi przepisami o jakości handlowej.
Podczas kontroli
stwierdzono występowanie nieprawidłowości w zakresie znakowania w
przypadku 21% skontrolowanych partii. Dotyczyły one przede wszystkim:
braku
informacji o kraju pochodzenia, braku cech identyfikacyjnych (nazwy i
adresu
pakującego/wysyłającego) lub braku charakterystyki jakościowej, np.
klasy jakości - w przypadku owoców i warzyw objętych normami
szczegółowymi.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/